Koelizjnikov doorbreekt grens 34 seconden: 33,98

Er werd al weken over gespeculeerd, maar vrijdag was het zover: Koelizjnikov dook onder de 34 seconden.

De vraag was allang niet meer óf Pavel Koelizjnikov (21) als eerste schaatser in de geschiedenis een 500 meter zou afraffelen binnen de 34 seconden, maar wanneer. Vrijdagavond was het zover: de Russische supersprinter, sinds een week in het bezit van het wereldrecord, slechtte op het razendsnelle ijs van de Utah Olympic Oval in Salt Lake City een magische grens: met 33,98 schreef Koelizjnikov, niet eens in een perfecte race, een nieuw hoofdstuk in de roemrijke geschiedenis van het kortste sprintnummer.

Vorig week, bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Calgary, had hij het wereldrecord al overgenomen van de Canadees Jeremy Wotherspoon (34,00).

De Nederlandse mannen deden het uitstekend. De jonge Kai Verbij was met 34,36 zeer verrassend de snelste Nederlander, slechts eentiende van een seconde boven het nationaal record. Daarme werd hij vierde, op 0,01 seconde van het podium. De 21-jarige sprinter uit Leiderdorp was daarmee sneller dan Ronald Mulder (34,37), Jan Smeekens (34,41) en Hein Otterspeer (34,66). Mitchell Whitmore (34,19) werd tweede, voor de Canadees William Dutton (34,35)

Eerder op de dag baarde Carien Kleibeuker opzien met een Nederlands record op de 5.000 meter. Op de olympische baan van 2002 kwam de 37-jarige rijdster in de ochtenduren tot 6.45,04, de tweede tijd ooit gereden op deze afstand. Daarmee was ze ruim vier seconden sneller dan het oude record dat Gretha Smit dertien jaar geleden, tijdens de Spelen, reed op hetzelfde ijs (6.49,22). Smit behaalde destijds zilver met die prestatie.

Kleibeuker, die in 2014 in Sotsji verrassend olympisch brons haalde op de langste vrouwenafstand, startte vrijdag in de B-divisie, in een race met twee andere rijdsters. Enkele uren later kwam geen van de rijdsters in de A-divisie in de buurt van de tijd van Kleibeuker, ook niet de Tsjechische wereldrecordhoudster Martina Sablikova. Zij finishte in 6.47,22, genoeg voor de afstandszege. Kleibeuker kwam zelfs dicht in de buurt van Sablikova's wereldrecord, dat sinds 2011 staat op 6.42,66 – ook gereden in Salt Lake City.

Hoewel Kleibeuker haar razendsnelle tijd reed met meerdere schaatsers tegelijk op het ijs, geldt het toch als een officieel nationaal record. In de B-divisie wordt vaker gestart met drie of vier rijders tegelijk, om het aantal ritten te beperken. Overigens bestaan er theorieën die zeggen dat in dergelijke races sneller wordt gereden dan met twee schaatsers op het ijs, omdat meer rijders extra luchtcirculatie veroorzaken op indoorbanen.

Kleibeuker was er niet minder blij om, al had ze na afloop het gevoel dat er misschien nog wel meer in had gezeten. „Ik zat niet meteen helemaal in mijn slag, maar ik wilde wel heel graag. Dus het werd iets meer vechten. Maar misschien is dat nog wel een grotere beloning, met zo’n tijd, want vechten is niet altijd mijn kwaliteit”, zei ze tegen de NOS.

Kleibeuker, lange tijd vooral actief op de marathons, draait al jaren mee in het schaatsen. Reeds in 1998 deed ze mee aan de nationale allroundkampioenschappen. In 2007 stopte ze met schaatsen om zich te storten op haar loopbaan als fysiotherapeute. Zeven jaar later keerde ze terug op de langebaan, waarna ze in Sotsji haar grootste succes behaalde.

De 500 meter bij de vrouwen werd verrassend gewonnen door de Chinese Hong Zhang, met een nieuw Chinees record: 36,56. De tweede en derde plaats waren voor de Amerikaanse Brittany Bowe (37,03) en Heather Richardson (37,13). Margot Boer was de snelste Nederlandse: 37,96.