Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Kranten

Kijken: een virtuele wandeling langs kaarslichtwakes in Parijs

De New York Times toont herdenkingsbijeenkomsten in Parijs met ‘virtual reality’. Pak de app en telefoon voor een indrukwekkende ervaring.

Screenshot New York Times

Mocht je de nasleep van de aanslagen van Parijs van nóg dichterbij willen bekijken, zie hier een speciale video van The New York Times. De Amerikaanse krant maakte een compilatie van verschillende herdenkingsbijeenkomsten in Parijs met virtual reality-techniek:

As journalists, we always seek to help readers understand what life feels like in the places we cover. Virtual reality allows us to do that in an entirely new way.

App en bril nodig

Met een speciaal daarvoor ontwikkelde bril kunnen kijkers zich wanen in de Franse hoofdstad, waar op verschillende plekken wakes zijn gefilmd. Een smartphone kan bevestigd worden in die bril, waardoor de virtuele ervaring ontstaat. Alleen al door de telefoon te bewegen, zonder bril, werkt het ook. Een speciale VR-app van de NYT is wel nodig.

The New York Times zal in de toekomst vaker gebruik maken van de speciale videotechniek. Deze maand zette de krant het eerste project online. NYT-abonnees kregen een gratis en zelf te vouwen Google Cardboard bij de krant om de film ‘The Displaced‘ over jonge vluchtelingen te kunnen zien.

De video over Parijs is op de website van de NYT te bekijken. Door de muis te bewegen is het ook mogelijk om ‘rond te kijken’. Bekijk de video hier.