IS verliest opnieuw terrein in Syrië

Turkije wil een ‘safe zone’ creëren ten noorden van Aleppo voor Syrische vluchtelingen.

Foto van 8 oktober. Rebellen van het Islamitische Front schieten raketten af op het Syrische leger in Aleppo.
Foto van 8 oktober. Rebellen van het Islamitische Front schieten raketten af op het Syrische leger in Aleppo. Foto Saleh Mahmoud/ Anadolu Agency

Door het Westen gesteunde rebellengroepen hebben zaterdag twee dorpen ten noorden van Aleppo veroverd op Islamitische Staat (IS). Zo meldt Reuters. De beweging Jabhat Shamiya heeft foto’s verspreid van vier IS-strijders die ze gevangen hebben genomen.

Volgens het onafhankelijke Syrische persbureau ARA News, gerund door de Syriër Adib Abdulmajid woonachtig in het Brabantse Oisterwijk, zijn er bij de gevechten vijftien IS-strijders gedood. De rebellengroepen kregen luchtsteun van de Verenigde Staten en Turkije.

In de afgelopen dagen verloor IS flink terrein in Syrië en Irak. Zo veroverden de Koerdische peshmerga’s, met hulp van Amerikaanse bombardementen, de strategische stad Sinjar en nabijgelegen snelweg, waardoor IS-hoofdstad Raqqa niet langer verbonden is met de Irakese stad Mosul.

Safe zone voor Syrische vluchtelingen

De twee Syrische dorpen, Delha en Harjaleh liggen vlakbij de Turkse grens. Turkije wil ten noorden van Aleppo een zogenoemde ‘safe zone’ creëren waar Syrische vluchtelingen zouden kunnen verblijven, waaronder een groot deel van de meer dan twee miljoen Syriërs die in Turkije verblijven. De safe zone zou 98 kilometer lang moeten zijn en ‘gezuiverd’ worden van IS-strijders.

De Verenigde Staten zijn sceptisch over dit Turkse plan. Het is onduidelijk wie verantwoordelijk moet zijn voor de bescherming van deze vluchtelingen. Koerden hebben vooral kritiek. Volgens Selahattin Demirtas, de leider van de Turkse pro-Koerdische partij HDP, is het plan vooral bedoeld om een Koerdische staat in Noord-Syrië te dwarsbomen.

Burgerslachtoffers bij Russische bombardementen

Door Russische bombardementen boven Syrië zijn de afgelopen dagen meerdere burgerslachtoffers gevallen. Zo heeft de Russische luchtmacht dorpjes in Noord-Syrië gebombardeerd waar vooral Turkmenen wonen. Dit heeft geleid tot zeker veertig gewonden. Turkije heeft deze aanval sterk veroordeeld en de Russische ambassadeur op het matje geroepen, zo meldt Hurriyet Daily News.

Afgelopen woensdag zouden bij een luchtaanval op Aleppo meerdere burgers zijn omgekomen. De Syrische journalist Rami Jarrah, oprichter van ANA Press, sprak met bewoners in Aleppo over de Russische en Syrische bombardementen op de stad.