‘Ik ga niet meer verdienen dan ik krijg’

Marjolein ten Cate (55),

Basisschoolleerkracht Inkomen: 3.300 euro bruto per maand

„Het is net herfstvakantie geweest, ja, maar ik heb daarin wel een paar dagen gewerkt. In alle vakanties eigenlijk”, zegt Marjolein ten Cate (55). „Daar kies je voor in het onderwijs, het zijn lange dagen.” Relatief weinig tijd gaat naar onderwijs en veel tijd naar alle organisatie eromheen: oudergesprekken, rapporten, adviezen voor het voorgezet onderwijs, begeleiding van kinderen en het aansturen van begeleiders. Toch is het de mooiste baan die er is, vindt Ten Cate.

Ten Cate zat lange tijd in het hoger management van een verpleeghuis. „Daar heb ik veel werkervaring opgedaan, maar ik wilde iets anders. In 2008 rondde ik de Pabo af en ben ik een combinatiegroep 7/8 les gaan geven op een basisschool.” Als leerkracht kom je in een vaste cao-bepaalde salarisschaal, daar heeft Ten Cate nu de hoogste bereikt, ruim 3.300 bruto per maand. „Ik heb hard onderhandeld; ik wilde niet onderaan beginnen. Mijn werkervaring uit de zorg nam ik mee, dat hielp. Ik mocht uiteindelijk halverwege de ladder starten.”

Wat soms steekt bij Ten Cate is het feit dat docenten op de middelbare school in een hogere salarisschaal komen, waar ze uiteindelijk ook hoger kunnen eindigen. „Ik kan met mijn diploma ook lesgeven in de onderbouw op de middelbare school, dan zou ik een hoger salaris krijgen. Maar in het basisonderwijs ga ik niet meer verdienen dan wat ik nu krijg.”

Verdient Ten Cate wel genoeg?

Hans van der Spek van adviesbureau Berenschot: „Binnen het onderwijs is er nauwelijks bewegingsruimte in het salaris, dat komt door de cao-afspraken. ,Als je aan het einde van de schaal zit, dan is er geen perspectief om binnen dezelfde functie nog te groeien in salaris. Wat dan rest? Genieten van alle leuke dingen die de baan met zich meebrengt.

„Er heerst vaak een misverstand dat je op basis van een vooropleiding meer verdient dan een collega met een lagere opleiding. Maar het gaat om het werk dat je nú doet. Elementen als opleiding en ervaringen zijn alleen een element bij de selectie. Wil je meer salaris? Dan moet je kijken waar je jezelf kan ontwikkelen. Krijg je in de bovenbouw van het middelbaar onderwijs meer betaald? Welke criteria maken het verschil? Kan ik me daarin ontwikkelen? En zo ja, wil ik dat en meer verdienen of ga ik genieten van wat ik nu doe?”