‘Hoop dat lagere salaris zich uitbetaalt’

Jenny de Koning (26), Communicatieadviseur

Inkomen: 2.350 euro bruto

Jenny de Koning werkte na haar afstuderen twee jaar als communicatieadviseur voor een brancheorganisatie, een baan die ze vond op Twitter. Het verdiende goed, maar ze keek verder. „Ik was in mijn eentje de hele communicatieafdeling en ik wilde graag werken met professionele mensen in het communicatievak. Daarom koos ik voor een specialistisch communicatiebureau.”

Sinds vier maanden werkt ze als adviseur bij een communicatiebureau voor de semipublieke sector: gemeenten, scholen, ministeries. Voor haar fulltimebaan van 40 uur per week verdient ze 2.350 euro per maand, minder dan bij haar vorige baan.

Binnen de grote projecten van het bedrijf heeft De Koning haar eigen verantwoordelijkheden. De partners binnen HVR Group zetten de strategische lijnen uit, bedenken de plannen, De Koning helpt de klanten bij de uitvoering, de interne en externe communicatie.

„Voor deze baan had ik het ervoor over om minder te verdienen. Ik kan veel leren en werken met professionele collega’s. Voor nu is dit salaris voor mij dan ook oké, al denk ik dat het lager is dan het gemiddelde. Ik hoop dat als ik mezelf ontwikkel en ik het goed doe, het zich zal terugverdienen. Ik ben benieuwd.”

Verdient De Koning wel genoeg?

Hans van der Spek van adviesbureau Berenschot:

„Binnen het vak communicatieadviseur zien we een grote variatie. Als we er van uit gaan dat de taken in de huidige functie bestaan uit het mede-ontwikkelen van communicatiebeleid en de uitvoering, dan zien we beloningen tussen de 2.500 en 3.000 euro.

„Wil je meer verdienen, dan raad ik aan om bij een volgende functie zwaardere taken en meer verantwoordelijkheden te vragen. Dan gaat het salaris richting 3.500 bruto. Maar eerst is het relevant om te bedenken wat je wilt. Wil je je verbreden? Of wil je direct omhoog? Als je gaat verbreden is het relevant om ergens de kans te krijgen ervaring op te doen.”