Migranten demonstreren bij Grieks-Macedonische grens

De Balkanlanden laten geen migranten door uit niet-oorlogslanden waardoor honderden van hen gestrand zijn in een soort niemandsland.

Honderden migranten protesteren bij de Grieks-Macedonische grens tegen het besluit om alleen oorlogsvluchtelingen toe te laten. Ze zitten nu gevangen in een soort niemandsland.
Honderden migranten protesteren bij de Grieks-Macedonische grens tegen het besluit om alleen oorlogsvluchtelingen toe te laten. Ze zitten nu gevangen in een soort niemandsland. Foto Giannis Papanikos/ AP

In het Griekse dorpje Idomeni demonstreren zaterdag ongeveer 1.300 migranten tegen de Macedonische beslissing om de grens te sluiten voor mensen die niet afkomstig zijn uit de oorlogslanden Syrië, Irak en Afghanistan. Dat meldt persbureau AP.

De demonstranten zijn vooral afkomstig uit Marokko, maar ook uit Algerije, Tunisië, Libië, Libanon, Iran, Pakistan, Bangladesh en Congo. Ze eisen dat ze toegelaten worden tot Macedonië waarna ze verder kunnen reizen naar populaire vluchtelingenbestemmingen als Duitsland, Zweden en Nederland.

‘Wij zijn geen terroristen’

De migranten roepen leuzen als ‘vrijheid’, ‘wij zijn geen terroristen’ en ‘we gaan niet terug’. Een aantal Marokkanen heeft een bord gemaakt met de tekst:

“We betuigen ons medeleven met Frankrijk, maar we zijn geen gevaarlijke mensen. We hebben vrede nodig en een goed leven”

AP meldt ook dat een onbekend aantal migranten begonnen is met een hongerstaking. De Griekse politie is aanwezig bij de demonstratie. Een aantal van de demonstranten heeft tenten opgezet langs de Grieks-Macedonische grens en blokkeert voor de derde dag op rij het spoor langs de grens. Er verblijven nu meer dan vijfduizend migranten in een overvol opvangkamp in Idomeni.

Honderden migranten in niemandsland

In navolging van Servië, Kroatië en Slovenië heeft ook Macedonië deze week besloten om de grenzen te sluiten voor migranten die niet uit oorlogsgebieden afkomstig zijn. De VN-Vluchtelingenorganisatie UNCHR noemt de situatie “onhoudbaar”. Tijdens een persconferentie in Genève van afgelopen vrijdag liet UNCHR-woordvoerder Adrian Edwards weten:

“Deze maatregelen van de lidstaten creëren een spanning bij grensovergangen en zorgen voor een domino-effect, waardoor vluchtelingen en migranten zich in een soort gevangenis bevinden bij verschillende grensdorpen.”

De UNHCR werkt samen met andere vluchtelingenorganisaties om 50.000 opvangplekken te creëren in de Balkanlanden; eind oktober besloot de EU om geld hiervoor beschikbaar te stellen.

Human Right Watch heeft felle kritiek op deze “segregatiepolitiek” van de Europese Unie.

Twitter avatar LydsG Lydia Gall Segregation @ borders in full swing. Only Syrians, Iraqis and Afghans let through 2 #Macedonia #refugeesGR https://t.co/PWn8JGML5Z

Het Griekse dorpje Idomeni waar het protest plaatsvindt.