Fransen lezen nu Parijs is een feest

In januari, kort na de aanslag op Charlie Hebdo, werd Voltaires Verhandeling over tolerantie, uit 1763, in Frankrijk plotseling een bestseller. De tweede reeks terroristische aanslagen heeft deze week tot een geheel andere verkoophit geleid: de Amerikaanse auteur Ernest Hemingway.

Zijn in 1964 postuum verschenen herinneringen aan zijn verblijf in Parijs in de jaren twintig tijdens les années folles, in het Engels bekend als A Moveable Feast, voert sinds vrijdag de bestsellerlijst aan van de Franse versie van Amazon. Dat heeft, na de aanval op de terrassen en de concertzaal vorige week, vooral te maken met de Franse titel: Paris est une fête. En het feest moet doorgaan, luidt het adagium.

Dat adviseerde althans een 77-jarige dame die het boek op nieuwszender BFMTV aanprees. „Het is heel belangrijk om meerdere keren het boek van Hemingway, Paris est une fête, te lezen, want wij zijn een heel oude beschaving die zijn waarden heel hoog in het vaandel heeft”, zei de mamie (oma) in een krachtig commentaar dat op sociale media veel gedeeld werd.

Het boek is bij Amazon inmiddels uitverkocht. Uitgever Gallimard laat 10.000 pockets bijdrukken, meldt Le Monde. De beroemdste zin uit het boek staat op het achterflap: „Als je het geluk hebt gehad in Parijs te hebben gewoond als jongeman, dan neem je dat de rest van je leven met je mee, waar je ook gaat, want Parijs is een verplaatsbaar feest.”