Franse verpleegkundige reanimeert bijna terrorist

Ik zag een witte, een zwarte, een rode en een oranje draad. Toen wist ik meteen dat het een zelfmoordterrorist was.

De Parijzenaar zag iemand liggen en wilde met hartmassage starten.
De Parijzenaar zag iemand liggen en wilde met hartmassage starten. Screenshot YouTube / Reuters

De 46-jarige verpleegkundige David schoot na de zelfmoordaanslag bij café Comptoir Voltaire vorige week in Parijs direct te hulp. De Parijzenaar zag iemand liggen en wilde direct beginnen met reanimeren, totdat hij zag dat de zwaargewonde man allerlei stroomdraden over zijn lichaam had lopen. Op dat moment drong het tot David door: er ligt een zelfmoordterrorist voor hem. Persbureau Reuters sprak met de verpleegkundige.

Het is vrijdagavond 13 november als David samen met een vriend een hapje gaat eten bij café Comptoir Voltaire.

Een serveerster dient het eten op en op hetzelfde moment stapt Brahim Abdeslam het café binnen. Die bestelt op zijn beurt een drankje en blaast zichzelf op: hij was de enige dode maar er vielen vijftien gewonden onder wie een ernstig.

Gaslek

David wordt van zijn stoel afgeblazen en denkt in eerste instantie dat het om een gaslek gaat. “Er was een grote steekvlam en een boel stof”, zegt hij tegen Reuters. “Ik dacht meteen aan de terrasverwarmers en schreeuwde dat iemand het gas moest afsluiten.” De verpleegkundige merkt dat er paniek uitbreekt en rent naar het terras.

Bekijk hieronder het verhaal van David:
https://www.youtube.com/watch?v=Cy23ZsOrgzk&feature=youtu.be

‘Ik zag allerlei stroomdraden’

Daar treft David een gewonde vrouw aan, helpt haar, en schiet daarna een jonge man te hulp. Een derde gewonde ligt op de grond en hij wil starten met reanimatie. Als David het t-shirt van de zwaargewonde man openscheurt, ziet hij allemaal stroomdraden over het lichaam lopen:

“Een witte, een zwarte, een rode en een oranje draad. Vier verschillende kleuren. Toen wist ik meteen dat het een zelfmoordterrorist was.

David beseft nu hoeveel geluk hij heeft gehad. De bom rond Abdeslam was niet geheel ontploft. Als de verpleegkundige de hartmassage wel was gestart, was hij er misschien zelf niet meer geweest, zo zegt hij:

“De kracht die nodig is voor reanimatie had de overige explosieven op de gordel af kunnen laten gaan.”