Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

FIFA verzoekt sancties tegen Blatter en Platini

UEFA-voorzitter Michel Platini (l) en FIFA-voorzitter Sepp Blatter eerder deze maand.
UEFA-voorzitter Michel Platini (l) en FIFA-voorzitter Sepp Blatter eerder deze maand. Foto Ian Kington / AFP

De ethische commissie van de FIFA heeft het onderzoek voltooid naar FIFA-voorzitter Sepp Blatter en hoofd van UEFA Michel Platini en verzoekt sancties op te leggen aan de mannen. Dat kondigde de commissie van de wereldvoetbalbond aan in een verklaring.

De twee rapporten zijn voorgelegd aan de juridische tak van de ethische commissie, onder leiding van rechter Hans-Joachim Eckert, voor een definitief besluit, aldus de verklaring. Uit “privacyoverwegingen” zijn details over de sancties niet bekendgemaakt.

Schorsing

Blatter en Platini zitten sinds 8 oktober een schorsing uit van negentig dagen omdat ze het ethisch reglement van de FIFA zouden hebben geschonden. In het dossier zit onder meer een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro in 2011 voor werkzaamheden die Platini uitvoerde voor Blatter tussen 1999 en 2002.

Onlangs wees de FIFA een beroepsprocedure van Blatter en Platini tegen hun schorsing van de hand. Het tweetal kondigde daarop aan naar het internationaal sporttribunaal CAS te zullen stappen, de laatste mogelijkheid om de schorsing aan te vechten. Hun schorsing loopt tot 5 januari.

Tegen Blatter loopt ook een strafrechtelijk onderzoek van de Zwitserse justitie naar fraude en omkoping.

Blatter kondigde in juni aan af te zullen treden als preses. Enkele dagen daarvoor werd de 79-jarige Zwitser nog gekozen voor een nieuwe termijn, maar wegens internationale kritiek stapte hij alsnog op. Platini (60) stelde zich kandidaat voor een opvolging, maar het onderzoek brengt dat in gevaar. In februari 2016 wordt een opvolger gekozen.

Hervorming FIFA

Vrijdag maakte de hervormingscommissie bekend het zuiveringsplan klaar te hebben. Voorzitter van de commissie François Carrard zal de hervormingen 2 en 3 december indienen en toelichten tijdens de volgende bestuursvergadering van de wereldvoetbalbond in Zürich. Daarna zullen het plan openbaar gemaakt worden.