Een zakje per persoon

De persoonlijke bezittingen in deze zakjes zijn smerig, zitten onder het zand. Horloges, telefoons, een kralenketting, een buskaartje uit Istanbul, een bruiloftsfoto, pasfoto’s, briefgeld, medicijnen en paspoorten. Het zijn de persoonlijke bezittingen die gevonden zijn op de lichamen van overleden migranten uit Syrië, Pakistan en Soedan. In totaal zijn het spullen van 90 mannen, vrouwen en kinderen, die op drie boten zaten die afgelopen zomer zijn gezonken. Deze mensen hebben de overkant nooit gehaald. De spullen zijn per persoon in een zakje gestopt, en worden hier omhooggehouden door een politieman in Palermo, Italië. De spullen zijn bewaard om de slachtoffers te kunnen identificeren, maar ook omdat ze wellicht kunnen dienen als bewijs in een rechtzaak tegen hun smokkelaars.