‘Ali B boeiender dan Wilders’

Niet Geert Wilders, maar Ali B is dé interessantste figuur in het multiculturele debat in Nederland. Althans, dat beweert columnist Charlemagne van The Economist. Het Britse weekblad besteedde gisteren in een opvallende artikel aandacht aan de positieve rol die de rapper speelt in het publieke debat.

Charlemagne beschrijft hoe de 34-jarige Ali Bouali als succesvolle rapper uitgroeide tot een publiek figuur en rolmodel voor de Nederlands-Marokkaanse jeugd. Dat Nederland hem in de armen sloot is volgens The Economist te danken aan Bouali’s open en zachte karakter: „Hij bleek niet alleen grappig, maar ook een absolute lieverd te zijn.” Met zijn gevoel voor humor en zelfspot ziet Ali B kans om lastige maatschappij thema’s te omzeilen. Hij laat zich niet meeslepen in felle discussies, hij neemt geen politieke standpunten in.

En dat is volgens het weekblad juist goed. Ali B bereikt dingen op een andere manier; hij toont emotie en emotioneert mensen uit alle geledingen van de samenleving. Ali B laat álle Nederlanders huilen, zo schrijft het blad. Zoals bij het tv-programma De Wereld Draait Door waar hij begin dit jaar een ode bracht aan zijn twee zoontjes. Ali B vertedert en brengt mensen samen. En heeft zo veel betekend voor de acceptatie van moslims in Nederland. Meer dan welk beleid dan ook had kunnen bereiken.