Drie agenten sjoemelden met proces-verbaal

De agenten pasten het proces-verbaal aan om ‘doelbewust de juiste gang van zaken te maskeren’.

Per toeval kwam de zaak aan het licht toen de advocaat van de verdachte in het einddossier een proces-verbaal zag waarin wijzigingen waren aangebracht.
Per toeval kwam de zaak aan het licht toen de advocaat van de verdachte in het einddossier een proces-verbaal zag waarin wijzigingen waren aangebracht. Foto Sander Koning / ANP.

Agenten van de politie in Purmerend hebben in 2011 een proces-verbaal gemanipuleerd om zo hun eigen fouten te maskeren. Er zou een tweede versie van een proces-verbaal zijn gemaakt - en dat is strafbaar. Hierop heeft het gerechtshof in Arnhem vorige maand een verdachte vrijgesproken en het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk verklaard, meldt De Volkskrant.

De agenten gaven in 2011 een man in een Volkswagen Golf een stopteken, nadat zij te weten kwamen dat de auto bij de Belastingdienst gesignaleerd staat. Een van de agenten opende de kofferbak, zag twee witte emmers en een groter vat zonder etiket. Hierop werd besloten de man mee te nemen naar het bureau in Purmerend: daar werd hij gefouilleerd en werden de emmers geopend. Daarin zat het verdovende middel amfetaminepasta. De bestuurder werd aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet. Later dat jaar werd hij veroordeeld tot 3,5 jaar cel vanwege het vervoeren van verdovende middelen.

Tweede proces-verbaal eerst ontkend

Nu blijkt dat de agenten het proces-verbaal in deze zaak later hebben aangepast. De advocaat van de verdachte zag in het einddossier een proces-verbaal waarin wijzigingen waren aangebracht, in vergelijking met het oorspronkelijke verslag. Volgens het hof zouden de agenten de discussie over de vraag of ze de auto van de verdachte rechtmatig hadden doorzocht, vermijden. De advocaat meent dat de agenten het bestaan van een tweede proces-verbaal ontkenden. Later zouden zij hebben gezegd dat ze waarschijnlijk grammaticale wijzigingen wilden aanbrengen.

Het manipuleren van een proces-verbaal is strafbaar. Rechters moeten er van op aan kunnen dat de verklaringen van agenten juist zijn. Op verzoek van het hof heeft de politie in 2014 onderzoek gedaan naar deze zaak. Daar kwam niet uit waarom wijzigingen zijn aangebracht in het proces-verbaal. Wie dat heeft gedaan en wanneer is evenmin bekend geworden. De politie Noord-Holland laat, zes weken na het arrest van het hof, aan de Volkskrant weten dat “een intern disciplinair onderzoek naar de handelswijze van de betrokken medewerkers” wordt ingesteld.

Het OM is niet in cassatie gegaan omdat de kans op succes erg klein was. Een woordvoerder zegt dat “op z’n zachtst gezegd niet gelukkig geopereerd” is door de politie.