“Precieze aanwijzingen” aanslagen reden voor hoogste dreigingsniveau Brussel

Volgens de premier zouden er precieze aanwijzingen zijn voor nieuwe aanslagen, vergelijkbaar met die in Parijs.

Belgische soldaten patrouilleren in Brussel. Er is een internationale klopjacht gaande op Salah Abdeslam, een van de verdachten van de aanslagen in Parijs vorige week.
Belgische soldaten patrouilleren in Brussel. Er is een internationale klopjacht gaande op Salah Abdeslam, een van de verdachten van de aanslagen in Parijs vorige week. Foto Geert van Wijngaert / AP

De Belgische premier Charles Michel heeft uitleg gegeven over de verhoging van het dreigingsniveau in Brussel. Er zouden volgens De Standaard precieze aanwijzingen zijn voor nieuwe aanslagen, vergelijkbaar met de aanslagen in Parijs. De premier somde potentiële doelwitten op: commerciële centra, de winkelstraten, het openbaar vervoer en in het algemeen de plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen.

Update 17:10 Speciale eenheden van de Belgische politie hebben zaterdagmiddag vier mensen opgepakt in het centrum van Brussel. De vier zaten in een verdachte auto, aldus een woordvoerder van de politie. Dat melden de persbureau’s ANP/BELGA. Het is nog niet duidelijk welk verband er is tussen de aanhouding en de verhoogde terreurdreiging in de stad.

Toestand “erg, maar onder controle”

De premier roept de mensen in Brussel op om vooral rustig te blijven. De minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, noemde de toestand “erg, maar onder controle”. “Alle diensten zijn in opperste staat van paraatheid en er wordt - letterlijk - dag en nacht gewerkt.”

Het dreigingsniveau is zaterdagochtend in het Brusselse Gewest opgeschaald van drie naar vier; het hoogste dreigingsniveau. Dat betekent dat dreiging “ernstig en zeer nabij” is. Het Belgische Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) raadde mensen in de nacht van vrijdag op zaterdag aan veiligheidsmaatregelen te nemen. Het advies: vermijd plekken waar veel mensen samenkomen, zoals concerten, stations, luchthavens en drukke winkelstraten, meldt het crisiscentrum.

Twitter avatar CrisiscenterBE CrisisCenter Belgium Vervolg aanslagen Parijs – Ernstige dreiging in het Brussels Gewest https://t.co/3wpOTSslM5
Op politiebevel blijven vandaag de metrostations dicht. Voor een complete lijst met maatregelen en afgelaste evenementen als gevolg van de verhoogde terreurdreiging in Brussel, klik hier.

Een kaart met gesloten metrostations, afgelaste evenementen en gesloten gebouwen. Gebruik de knoppen om in- en uit te zoomen. Teksten: De Standaard.

Dreigingsniveau eerder deze week al verhoogd

Het is niet bekend hoe lang dit niveau van kracht zal zijn. Zondagmiddag vindt een nieuwe vergadering van de Veiligheidsraad plaats, na een nieuwe evaluatie van het OCAD, meldt De Standaard. In de Veiligheidsraad nemen premier Charles Michel, de vicepremiers, minister van Justitie Koen Geens en minister van Defensie Steven Vandeput zitting. Zij worden ingelicht door mensen van de Staatsveiligheid, het OCAD, de federale politie en het federaal parket.

Het dreigingsniveau in Nederland blijft onveranderd: substantieel. Dat twitterde Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zaterdag.

Twitter avatar DickSchoof DickSchoof Dreigingsniveau in NL blijft onveranderd substantieel. Er is goed contact met autoriteiten Belgie. NCTV volgt ontwikkelingen nauwgezet.

De bevolking moet de veiligheidscontroles respecteren, geen geruchten verspreiden maar juist alleen informatie van overheden en politie. De dreiging voor rest van België blijft op niveau drie: dreiging is daar “mogelijk en waarschijnlijk”. Eerder deze week verhoogde het OCAD het dreigingsniveau al van twee naar drie vanwege de aanslagen in Parijs. De reden voor de opschaling toen was dat Salah Abdeslam, een van de verdachten van de aanslagen in Parijs, nog altijd voortvluchtig is. Internationaal wordt er naar hem gezocht.

Minister wil huiscontroles

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, wil dat er huis-aan-huiscontroles worden ingevoerd in Molenbeek. Hij zegt zaterdag in Het Nieuwsblad dat dit noodzakelijk is om jihadisme en radicalisering in de Brusselse deelgemeente aan te pakken. De minister vindt het “onaanvaardbaar” dat niet bekend is wie er op het grondgebied is.

“Wat mij betreft moet de gemeentelijke administratie deur aan deur aanbellen en vragen wie daar nu effectief woont. Een woonstcontrole, zoals de wijkagent dat doet wanneer je ergens op een nieuwe plek gaat wonen.”

De federale regering heeft Jambon aangesteld als coördinator om een “totaalaanpak” van het Brusselse Molenbeek. Nu er een duidelijke link tussen Molenbeek en terroristen die de aanslag in Parijs pleegden is, wil de regering extra inspanningen doen. Volgens Jambon zouden er 85 van de 130 teruggekeerde Syriëstrijders in België in Molenbeek wonen.