Door de dreiging is Brussel uitgestorven

Foto EPA/STEPHANIE LECOCQ

Vooral toeristen durven nog de straat op in Brussel, nu de regering aanwijzingen zou hebben voor aanslagen vergelijkbaar met die in Parijs.

Nee, het is geen zondag. Maar dat is wel de indruk die Brussel maakt. De weinige mensen die zich op straat wagen, lopen met hun kragen omhoog, zich beschermend tegen de koude, natte sneeuw. De straten in het centrum zijn vrijwel leeg, bussen rijden nauwelijks. De deuren van bijna alle winkels zitten potdicht.

Gek sfeertje

“Bang? Nee hoor. Maar er hangt wel een gek sfeertje op straat.” Marta Anechina (25) neemt een slok van haar koffie-to-go en houdt haar paraplu stevig vast. “Gisteren was het een stuk levendiger”, zegt ze. Samen met haar vriend is de Spaanse Marta een paar dagen in Brussel op vakantie. ,,We wilden vandaag winkelen en vroegen ons af waarom alle luiken ineens werden gesloten. Zodoende hoorden we dat alles dicht moest vanwege het verhoogde dreigingsniveau.”

Brusselaars zijn er nauwelijks op straat. Maar toeristen laten zich niet uit het veld slaan door de maatregelen die in het gehele Brusselse Gewest van kracht werden. In het centrum van Brussel lopen plukjes vakantiegangers rond. Ze maken foto’s en verzamelen zich in de enkele winkel die het aandurft open te blijven.

Gebruik de knoppen om in- en uit te zoomen. Teksten: De Standaard.

Het hoogste dreigingsniveau
Brussel ging op slot, nadat vannacht bekend werd dat het dreigingsniveau in het Brusselse Gewest werd opgehoogd van drie naar vier: het hoogst mogelijke. De metro werd stilgelegd, winkelcentra en markten gingen dicht. Activiteiten in publieke gebouwen zijn stopgezet, evenals alle (amateur)sportwedstrijden.

Dat deed de regering op basis van precieze aanwijzingen voor aanslagen, vergelijkbaar met de aanslagen in Parijs, schrijft dagblad de Standaard. “Dit betekent dat de dreiging ernstig en zeer nabij is”, aldus de Belgische premier Charles Michel in een persconferentie vanmiddag.

“De hele week zag ik al militairen hier”, zegt Hsuan Li (22), een Taiwanese die in Berlijn studeert en een paar dagen op vakantie is in Brussel. ,,Maar nu lijkt hun aantal wel verdrievoudigd.” Of ze het wel aandurft, vandaag de straat op te gaan? “Ja”, zegt ze ferm. “Ik laat me niet bang maken. Bovendien is er nu veel politie om ons te beschermen.”

Unheimisch

Maar er zijn ook andere geluiden. “In de veertig jaar dat ik in Brussel woon, heb ik dit nog nooit meegemaakt”, zegt Mathar Chaudri, eigenaar van een souvenirwinkel die nog wel open is. “En hoe moet dat nu, straks blijven ook de toeristen weg”, zegt de ondernemer van Indiase komaf treurig. Zijn winkel is praktisch leeg. “Ik krijg er een unheimisch gevoel van.”