De naschok van terreur, de beursgang der beursgangen

Foto Koen van Weel/ANP

Had je geen tijd al onze verhalen te lezen? Dit zijn de belangrijkste stukken van de week op een rij.

1. De schok is nog altijd voelbaar. De angst die terroristen vorige week vrijdag in Parijs zaaiden, heeft zich tot ver buiten de eigen grens verspreid. Er zijn verscherpte veiligheidsmaatregelen aangekondigd, reisjes naar Parijs afgelast. Daarmee krijgen de aanslagen naast emotionele ook economische gevolgen. Toch? De kosten van terreur waren in jaren niet zo hoog.

2. Je zou bijna vergeten dat er nog ander nieuws is. Zoals de beursgang van het jaar. Na uitstel en vrees voor afstel zijn de bankiers van ABN Amro sinds vrijdag eindelijk ambtenaar-af (bij een introductieprijs van 17,75 euro). Heeft de top on tour het gewenste effect gehad?

3. Van een grootse beursgang, naar een grootse overname. Hotelgigant Marriott International betaalt 12,2 miljard dollar om Starwood Hotels and Resorts Worldwide over te nemen. Samen vormen ze straks de allergrootste hotelketen ter wereld. Hoe groot? Zo groot.

4. Een auto van de zaak interesseert ze niet. Extra vakantiedagen evenmin. Niet dat de zogenoemde ‘millennials’ (18- tot pakweg 34-jarigen) weinig eisen hebben.

5. Denk je die millennials net een beetje te hebben doorgrond als werkgever/marketeer/programma-ontwikkelaar (streep door wat niet van toepassing is), staat de volgende generatie alweer klaar. Van Y naar de Z van (on)zekerheid.

6. Nog zo’n generatiedingetje: zzp’en. Je eigen baas zijn, zonder kantoor en suffe collega’s (maar wel met een vof of bv). Klinkt goed, maar zijn al die zzp’ers ook echt gelukkig? Want alleen al die collega’s hè, die hebben zeker zo hun voordelen. Zegt de wetenschap.

7. Deze week werd ook eerlijkheid op de werkvloer beloond. AkzoNobel kreeg de Kristalprijs 2015 toegekend, voor het meest transparante jaarverslag op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Opvallende voorganger: NS, voor het vermelden van de maatschappelijke kosten van de door hen veroorzaakte geluidshinder.

8. Ooit gehoord van Zune? Qobuz? Waarschijnlijk niet. Beiden staan op de steeds langer wordende lijst online streamingsdiensten waar het niet best mee gaat. Hè, maar streamingdiensten waren toch juist de toekomst van de muziekindustrie? Drie strijdtonelen.

9. Toch ook een klein beetje reden tot vrolijkheid in Frankrijk deze week. De traditionele lancering van de Beaujolais Primeur, volgens kenners één van de beste in jaren. Hun joie de vivre laten de Fransen zich niet afpakken, ook niet met beveiligers voor de deur.

    • Eva Oude Elferink