Bloemen verrast met wereldrecord op 10.000 meter

Schaatser Ted-Jan Bloemen komt sinds vorig jaar uit voor Canada.

Ted-Jan Bloemen in actie voor Canada.
Ted-Jan Bloemen in actie voor Canada. Foto Vincent Jannink/ ANP

Schaatser Ted-Jan Bloemen heeft zaterdag het wereldrecord op de 10.000 meter verbeterd. De 29-jarige Nederlander, die sinds vorig jaar voor Canada uitkomt, kwam tijdens de wereldbeker in Salt Lake City in de vijfde rit uit op een tijd van 12.36,30. Daarmee was hij aanzienlijk sneller dan de oude toptijd van Sven Kramer, die in maart 2007 op dezelfde baan eindigde in 12.41,69.

Kramer en Jorrit Bergsma kwamen in de afsluitende rit op de 10.000 meter niet aan het wereldrecord van Bloemen. De onttroonde wereldrecordhouder werd met 12.41.69 tweede en zijn tegenstander Bergsma moest met 12.53,99 genoegen nemen met de derde plek.

‘TJ Flowers’ wint met Canada ook ploegachtervolging

Bloemen, wiens vader in Canada is geboren, toonde vorige week bij de eerste wereldbeker in Calgary al een uitstekende vorm. De vertrouweling van Bart Schouten, de bondscoach van de Canadese schaatsploeg, pakte brons op de 5000 meter.

Op de ploegachtervolging veroverde hij met het Canadese drietal goud. Bloemen, sinds zijn emigratie ook wel TJ Flowers genoemd, verbeterde zaterdag zijn persoonlijke record op de 10.000 meter met ruim 16 seconden. In 2012 pakte Bloemen de Nederlandse titel allround, zijn enige grote prijs tot dusver in zijn loopbaan (ANP).