Binnen blijven

In een poppenhuis staat de tijd stil. De huisraad is er geordend, de chaos gestileerd. Het vuur in de haard zal nooit doven, de soep op het fornuis nooit opraken. Je zou kunnen zeggen dat het in een poppenhuis altijd december is.

„In december willen we binnen zijn”, schrijft Marjoleine de Vos in deze cadeaubijlage. Binnen werpen we kilte en grijsheid van ons af, lezen we een boek en koken iets hartelijks voor wie weet wie er nog langskomt.

Volstrekte onzin natuurlijk. Want „iedereen zit tjokvol afspraken en geen mens haalt het in zijn hoofd om onverwachts voor een deur te gaan staan waarachter zich mogelijkerwijze tot het kookpunt gestegen decemberstress afspeelt”, maar een mens moet dromen. En af en toe de blik naar binnen richten. En op elkaar.

Om u de komende tijd te helpen met het vinden van een geschikt cadeau voor wie u lief is, hebben de recensenten van de boeken- en cultuurredactie, samen met de redactie van Lux, deze cadeaubijlage met 187 geschenktips gemaakt.

Geef bijvoorbeeld aan een wandelende denker, of een denkende wandelaar, Alles is begonnen van Koos van Zomeren. Denk voor Bachminnaars èn Bachmaagden aan English Suites nr. 1,3 & 5 van de pianist Piotr Anderszewski. Maak een jonge tekenaar blij met een potlodenboom.

Of geef aan wie maar een beperkte dosis gezelligheid aankan de film Schneider vs. Bax van Alex van Warmerdam, volgens het Franse dagblad Le Monde een allegorie op het huidige Nederland: „ogenschijnlijk egalitair en vrijzinnig, maar vlak onder de oppervlakte een land dat bol staat van agressie en moordlust”.

Nog een reden om binnen te blijven. De redactie wenst u een vrolijke feestmaand.

Monique Snoeijen, chef Lux