Topbestuurders zien bonussen niet als extraatje

Bestuurders van grote bedrijven zien hun bonus niet als een extraatje boven op hun vaste salaris. Ze zien het als een onderdeel van hun beloning. Dat zegt commissaris Annet Aris, die in de beloningscommissie zit van vier bedrijven: verzekeraar ASR, chipmachinebouwer ASML, reisorganisatie Thomas Cook en het Duitse mediabedrijf ProSiebenSat.1. „Het is een heersend misverstand dat een bestuurder een salaris krijgt en daarbovenop een bonus als hij het goed doet”, aldus Aris. „Het gaat precies andersom. Commissarissen kijken eerst wat een goed en fair inkomen is en pas daarna hoe die totale beloning moet worden opgedeeld tussen vast en variabel.”

De speelruimte voor een raad van commissarissen om bonussen te verhogen of te verlagen, is beperkt, zegt Aris. „Het is vrij mechanisch. Er wordt beoordeeld of een bestuurder de afgesproken doelen heeft gehaald. De beloning is het resultaat van een rekensom.”

Na de financiële crisis hebben veel bedrijven volgens Aris gekozen voor een zo kwantitatief en meetbaar mogelijk beloningsbeleid. Toch pleit zij voor meer bewegingsvrijheid. „Het is goed als een commissaris wat ruimte heeft om de redelijkheid te kunnen laten gelden, zowel naar boven als naar beneden.” Want: „Met kwantitatieve doelen dek je maar een stukje van de werkelijkheid.” (NRC)