Belgische terreurverdachte opgepakt in Turkije

Hij wordt verdacht van het uitzoeken van de locaties voor de terreuraanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag.

Turkse politie.
Turkse politie. Foto Murad Sezer / Reuters

De Turkse politie heeft vanochtend vroeg een Belgische man van Marokkaanse afkomst opgepakt. Hij wordt verdacht van het uitzoeken van de locaties voor de Parijse aanslagen. Dat meldt het Turkse persbureau Dogan.

Vijfsterrenhotel

Ahmet Dahmani (26) werd gearresteerd in een vijfsterrenhotel in de zuidelijke kustplaats Antalya, volgens Dogan, waar hij sinds maandag verbleef. Twee andere mannen, Syriërs, zijn vlakbij ook opgepakt, omdat zij ervan worden verdacht dat ze door terreurgroep Islamitische Staat (IS) gestuurd zijn om Dahmani’s grensoversteek veilig te stellen.

Antiterrorisme-eenheden van de Turkse politie kwamen Dahmani op het spoor toen hij in Antalya per vliegtuig landde. De Belg is op 14 november, een dag na de aanslagen, in Turkije aangekomen. Hij was vertrokken vanuit Amsterdam, volgens een regeringsfunctionaris, zo meldt persbureau AP. De politie volgde hem naar het hotel.

Wat weten we over de daders van de Parijse aanslagen? Klik of tap op de portretten voor meer informatie.

Deze week Marokkanen Turkije uitgezet

Deze week deporteerde Turkije een groep Marokkanen op verdenking van banden met IS. De acht mannen vertelden dinsdagnacht tegen de grenspolitie op de internationale luchthaven van Istanbul dat ze in Turkije waren om vakantie te vieren. “Experts” bestempelden hen echter als mogelijke militanten, volgens een regeringswoordvoerder.

De mannen zeiden een hotel geboekt te hebben, maar dat hotel herkende hun namen niet. Eén van de mannen had ook een papiertje bij zich met daarop een route gekrabbeld die veel vluchtelingen gebruiken om naar Europa te reizen. De vrees is dat veel jihadisten via deze route ook Europa binnenglippen.