18 van 20 doden gijzeling Mali waren hotelgasten

Poetin zei in een reactie dat de wereld moet samenwerken om terreur te bestrijden.

Een van de kamers in het Radisson Blu-hotel een dag na de gijzeling.
Een van de kamers in het Radisson Blu-hotel een dag na de gijzeling. Foto Habibou Kouyate / AFP

Bij de gijzeling vrijdag in het Radisson Blu-hotel in de Malinese hoofdstad Bamako, zijn achttien van de twintig slachtoffers hotelgasten. De overige twee waren politieagenten. Dat zei de Malinese minister van Binnenlandse Zaken Salif Traore zaterdag tijdens een persconferentie, zo schrijft persbureau AP.

17 hotelgasten en drie politieagenten raakten gewond tijdens de in totaal zeven uur durende gijzeling. De aanval begon ‘s ochtends vroeg en duurde tot in de middag, toen het Malinese leger een bevrijdingsactie uitvoerde, gesteund door speciale Amerikaanse en Franse eenheden.

Bij die bevrijdingsactie kwamen twee terroristen om het leven. De Malinese veiligheidstroepen zijn op zoek naar nog minstens drie verdachten die ook bij de gijzeling betrokken waren.

Tijdens de persconferentie zei Traore dat door het snelle ingrijpen van de Malinese veiligheidstroepen het aantal slachtoffers relatief laag is gebleven. Veel van de naar schatting 170 hotelgasten wisten te ontsnappen, andere werden vrijgelaten als ze een vers uit de Koran konden opzeggen.

Samenwerken om terreur te bestrijden

De Russische president Vladimir Poetin zei in een reactie op de gijzelingsactie in Bamako dat de wereld meer moet samenwerken om terreur te bestrijden. Bij de hotelgijzeling kwamen zes Russische hotelgasten om het leven. Zij werkten voor het Russische luchtvrachtbedrijf Volga-Dnepr. Poetin heeft per telegram een rouwbetuiging gestuurd aan de Malinese president Ibrahim Boubacar Keïta.

Frankrijk

De aanslag is via Twitter opgeëist door de Algerijnse jihadist Belmokhtar, leider van de radicale islamitische beweging al-Mourabitoun. Die groep is gelieerd aan terreurgroep Al-Qaeda. Bij Al-Mourabitoun strijden veel Toearegs voor een onafhankelijke staat in Noord-Mali.

Een link tussen de gijzeling en de aanslag vorige week Parijs is er vooralsnog niet. De Franse president Francois Hollande sprak wel zijn steun uit aan Mali:

“Opnieuw willen terroristen dat hun barbaarse aanwezigheid gevoeld wordt, waar ze kunnen doden, kunnen slachten. Dus zullen wij opnieuw onze solidariteit moeten tonen met onze bondgenoot, Mali.”