Zo houd je die veeleisende millennials tevreden

Foto iStock

Een auto van de zaak interesseert ze niet. Extra vakantiedagen hoeven ze niet. Training en ontwikkeling, dat is wat millennials willen. Flexibele werktijden en extra geld zijn ook niet verkeerd.

Heb jij millennials in dienst en wil je ze tevreden houden? Adviesfirma PwC onderzocht welke secundaire arbeidsvoorwaarden deze generatie het belangrijkst vindt. Overigens wijkt de definitie van millennials nog al eens af: in dit geval gaat het om personen die nu tussen de 18 en 34 jaar oud zijn.

Ontwikkeling, zelfontplooiing - dat vinden millennials belangrijk. Uit een jaarlijks onderzoek van consultancybureau Universum blijkt dat de groep vooral op zoek is naar zingeving en innovatie. Meer dan 240.000 studenten met verschillende studierichtingen beantwoordden vragen over hun ideale werkgever. Vooral Google, dat bekend staat om de goeie arbeidsvoorwaarden, scoort jaarlijks hoog. Niet gek dat ze daar willen werken. Deze generatie eist nogal veel van hun werkgever.

Bij deze bedrijven zouden Nederlandse millennials het liefst werken, per beroepsgroep:

PwC doet veel onderzoek naar millennials. Wat maakt een werkgever aantrekkelijk voor deze generatie, vroeg het bureau. Bijna de helft van de Nederlandse millennials antwoordde: ’goede mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling’. Financiële prikkels vinden ze veel minder belangrijk. En of het bedrijf wel ethisch verantwoord bezig is, interesseert hen nog minder.