Zeker 15 doden bij dubbele aanslag Bagdad

De aanvallen zijn nog niet opgeëist, maar de Iraakse politie vermoedt dat IS er waarschijnlijk achter zit.

Op 13 november liet iemand een bomvest tot ontploffing brengen tijdens een shi’itische begrafenis.
Op 13 november liet iemand een bomvest tot ontploffing brengen tijdens een shi’itische begrafenis. Foto Ahmad Al-Rubaye / AFP

Bij een dubbele aanslag met bermbommen en een bomvest zijn vrijdag zeker vijftien mensen om het leven gekomen in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Dat hebben de politie en hulpdiensten laten weten, zo schrijft persbureau AP.

De aanslagen vonden plaats in twee voornamelijk shi’itische wijken in de Iraakse hoofdstad. De eerste aanslag werd gepleegd bij een moskee. Daar ging een bermbom af toen mensen met het vrijdaggebed bezig waren. Enkele minuten later blies iemand zich op met een bomvest in diezelfde moskee. Er kwamen tien mensen om het leven en meer dan 28 personen raakten gewond.

Bij de tweede aanslag werden twee bermbommen tot ontploffing gebracht vlakbij een winkelcentrum. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven en raakten meer dan negen mensen gewond. De aanvallen zijn nog niet opgeëist, maar bronnen binnen de Irakese politie melden dat terreurbeweging Islamitische Staat (IS) er waarschijnlijk achter zit. In het land worden dagelijks aanslagen opgeëist door IS.

Vaker aanslagen

In Irak zijn meerdere terreurbewegingen actief, waaronder Al-Qaeda en IS. In oktober kwamen in Bagdad bij een dubbele zelfmoordaanslag met autobommen 18 mensen om het leven. De aanvallen werden later opgeëist door IS. De terreurgroep heeft in het noorden van Irak grote delen van het land in handen, waaronder de miljoenstad Mosul.