Omstreden organisatie Rio op de schop

Slechts drie projecten van de Braziliaans-Nederlandse welzijnsorganisatie Ibiss, actief in de sloppenwijken van Rio de Janeiro, zijn voldoende financieel controleerbaar om donateursgelden uit Nederland te ontvangen. Dat blijkt uit een nieuwsbrief die de Nederlandse afdeling van Ibiss gisteren verstuurde. De organisatie hield jarenlang vol tientallen succesvolle projecten te draaien. In maart van dit jaar onthulde deze krant een reeks financiële misstanden bij Ibiss, in Brazilië geleid door de Groninger Nanko van Buuren. Kort nadat NRC hem daarover bevroeg in Rio, overleed Van Buuren onverwacht. In augustus meldde Ibiss al dat de administratie zo’n puinhoop was dat donateursgelden niet meer werden overgemaakt. Behalve Van Buuren „wist eigenlijk niemand precies hoe de geldstromen liepen”, schreef Ibiss toen. Ibiss Nederland zinspeelt nu openlijk over het opdoeken van de organisatie. Drie bestuursleden, onder wie voorzitter Frank Plantenberg, stappen op. „Een doorstart [heeft] alleen zin als er voldoende mensen zijn die zich ook actief willen inzetten.” (NRC)