‘Te weinig zorg en onderwijs voor vluchtelingenkinderen’

Daarvoor waarschuwt een verbond van 158 organisaties, waaronder Unicef en Vluchtelingenwerk Nederland.

Vluchtelingen protesteren bij het voormalige ministerie van Sociale Zaken tegen de omstandigheden in hun nieuwe tijdelijke verblijfplaats. Foto Lex van Lieshout / ANP

Duizenden gevluchte kinderen hebben in Nederland bijna geen toegang tot zorg en onderwijs. Daarvoor waarschuwt een verbond van 158 organisaties, waaronder Unicef, Kerk in Actie en Vluchtelingenwerk Nederland, vrijdag in de Volkskrant. Het huidige Nederlandse asielbeleid is schadelijk voor de ontwikkeling van de kinderen, menen de organisaties.

Volgens het verbond verslechtert de positie van de kinderen. Naast de genoemde problemen moeten de minderjarigen ook te vaak verhuizen en gaat dat ten koste van hun sociale contacten. De oproep komt op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind.

‘Kabinet moet zich aan VN-Kinderrechtenverdrag

Kinderrechtendeskundige Karin Kloosterboer van Unicef, die namens het verbond het woord voert, zegt in de Volkskrant dat het kabinet zich aan het VN-Kinderrechtenverdrag moet houden. Daarin staat dat vluchtelingenkinderen dezelfde rechten hebben als Nederlandse kinderen en dat de overheid zich moet inspannen om die te waarborgen.

In een reactie zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) tegen de Volkskrant dat de enorme toestroom van vluchtelingen het vaak onmogelijk maakt om hen adequate voorzieningen te bieden. Op dit moment verblijven meer dan 10 duizend kinderen in asielzoekerscentra. Van hen bevindt een deel zich in nood- en crisisopvang.

    • Casper van der Veen