Stoeptegel vol Rotta-kennis

Als Rotterdammer kent u hun namen waarschijnlijk wel: Jan Oudenaarden en Rien Vroegindeweij, sinds jaar en dag schrijvers over hun stad, ook voor deze krant. Sterker, toen NRC Handelsblad drie jaar geleden van Rotterdam naar Amsterdam verhuisde, heeft een van de twee zijn abonnement opgezegd, „uit principe”.

Afgelopen zaterdag presenteerden ze in Donner hun boek Rotterdam. Een eenvoudige titel die in dit geval alles zegt: Rotterdam is een vuistdik standaardwerk, dat begint met harpoenspitsen uit de middensteentijd (gevonden op de Maasvlakte), maar al snel overgaat op de afgelopen 75 jaar. En daar in 568 pagina’s zo’n beetje alles over vertelt wat er te vertellen valt.

Rotterdam is wat een ‘stoeptegelboek’ wordt genoemd: dik, groot en zwaar. In dit geval ook nog toepasselijk grijs, niet als een stoeptegel, maar omdat het de kleur is van beton. En in Rotterdam is er veel beton bijgekomen, sinds 1940. Foto’s daarvan staan op alle pagina’s, wat het boek een plezier maakt om in te bladeren. Vooral ook omdat oud en nieuw in deze stad nog zo dicht bij elkaar liggen: oh ja, zo zag het er toen uit, en zo.

Als gezegd: te lezen valt er veel. In een feitelijke, journalistieke stijl wordt de geschiedenis van Rotterdam deels chronologisch en deels thematisch behandeld. Hoofdstuktitels zijn bijvoorbeeld ‘Van Rotta tot Rotterdam’ en ‘Rotterdam in de 19de eeuw’, maar ook ‘Vreugde en vertier’ of ‘Nieuw elan’. Helemaal overzichtelijk is dat niet, maar daar is het dan ook een bladerboek voor. En als je iets specifieks zoekt, zijn er zeven pagina’s index achterin, waar de meeste namen, begrippen en trefwoorden wel in staan.

Voor wie is dit boek? Voor Rotterdammers, zeiden de auteurs bij de presentatie. En ja, die zullen er veel genoegen aan beleven. Voor wie denkt zijn stad te kennen: hier staan honderden weetjes in die ook de echte Rotterdammer niet paraat heeft.

Jan Oudenaarden en Rien Vroegindeweij wilden „nu eens alles bij elkaar zetten wat ons interesseert”. En omdat werkelijk alles van de stad hun interesse heeft, stond van tevoren vast dat het een dik boek zou worden. Dus stapten ze twee jaar geleden naar Kick Uitgevers, een Rotterdamse uitgever van stoeptegelboeken.

Die zei niet meteen ja, zegt Ruud Verkamman, want Kick Uitgevers is gespecialiseerd in sportboeken. „Maar het idee was goed, want er was tot nu toe geen alles omvattend boek over Rotterdam.” Ruud Verkamman woont in Amsterdam. Vindt hij Rotterdam ook een boek voor Rotterdammers? „Haha, Rotterdammers zijn altijd bescheiden. Nee hoor, dit boek is voor iedereen, het is in het hele land te koop. En ik ga het flink aanprijzen in Amsterdam.”

    • Gretha Pama