Proces in VS tegen VimpelCom

Aandeelhouders van het in Amsterdam gevestigde VimpelCom zijn in de Verenigde Staten een schadeprocedure begonnen tegen het telecomconcern en vijf (ex-)managers, onder wie Henk van Dalen. Volgens de klacht, ingediend bij een rechtbank in New York, heeft het management tussen 2011 en 2015 onjuiste informatie verstrekt en gegevens achtergehouden over de corruptieonderzoeken tegen het concern.

VimpelCom wordt in Nederland en de VS verdacht van het omkopen van de oudste dochter van de president van Oezbekistan. Nadat VimpelCom deze maand bekendmaakte 900 miljoen dollar te reserveren voor mogelijke kosten en boetes, daalde de koers van het aandeel op de beurs in New York.

Van Dalen was van 2010 tot november 2013 financieel directeur van VimpelCom. In verband met het onderzoek stapte hij onlangs op als commissaris bij Rabobank en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en als toezichthouder bij het Erasmus MC. (NRC)