Taxizoekmachine: Moskovieten gaan vaak naar homobars

Screenshot, gemaakt door Kommersant, van de interactieve kaart met de top tien. De top drie bestaat uit luchthavens. Veel van de andere plekken zijn stations.

Waar gaan Moskovieten in het weekend tegen middernacht naartoe? Nou, ondermeer naar de gay bar,  zo blijkt uit cijfers van internetbedrijf Yandex.

Deze week publiceerde Yandex –  het ‘Russische Google’ – een onderzoek dat is gebaseerd op de gegevens  van de 29.000 taxi’s die rijden met het  Yandex-systeem. Via een slimme zoekmachine zijn de tien populairste  bestemmingen in Moskou op een bepaald tijdstip te zien. Op zaterdagavond staat de Pokrovski-boulevard  6/20 – het adres van de homobar ‘Mono’ – op nummer zeven. De reusachtige homodiscotheek ‘Centraal Station’ d(Leninskaja Sloboda 19, corpus 2) staat  op nummer acht.

In 2011 begon Yandex een taxi-service.  Vier jaar later maken maandelijks 500.000 Moskovieten gebruik van Yandex Taxi, terwijl concurrent Uber nog altijd moeite  heeft om voet aan de grond te krijgen in de Russische hoofdstad. De voordelen zijn dan ook evident. De gemiddelde wachttijd bij Yandex, zo rekende het bedrijf voor, bedraagt vier minuten. De app op je telefoon rekent uit hoeveel de rit gaat kosten – lange onderhandleingen met de Georgische of  Azerbeidzjaanse chauffeur is overbodig. Betalen met creditcard is geen probleem. De app vraagt bovendien om een beoordeling van de chauffeur.  De bestuurders van de Yandex-taxi’s leggen daarom een beleefdheid aan de dag waarnaar het in Amsterdam met een kaarsje zoeken is.

Omdat Yandex werkt via de telefoon, weet het bedrijf waar zijn klanten zich bevinden. Dat levert allerlei nuttige informatie op. Yandex ‘kaarten’ (in Moskou gebruikt bijna niemand Google Maps) laat niet alleen  zien waar je bent, maar doet ook ook vrij nauwkeurige voorspellingen over  de verkeerssituatie op de weg voor je –  gebaseerd op de gegevens van vele  tienduizenden gebruikers en chauffeurs.

    • Steven Derix