OM eist jaar cel en tbs tegen mishandelaar conductrice

Haar bovenkaak, jukboog, oogkas en neus bleken verbrijzeld.

Foto: Remko de Waal/ANP

De 27-jarige man die ervan wordt verdacht dit voorjaar een conductrice zwaar te hebben mishandeld, moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt een jaar de cel in. Ook eiste het OM vrijdag in de rechtszaal in Haarlem tbs met dwangverpleging.

De man wordt ervan verdacht in de nacht van 5 op 6 maart de conductrice van de NS zo zwaar mishandeld te hebben dat haar bovenkaak, jukboog, oogkas en neus werden verbrijzeld. De machinist trof haar zwaargewond om 00.40 uur aan op het perron van NS-station Hoofddorp.

Eindbestemming

De conductrice was volgens persbureau ANP vandaag in een rolstoel aanwezig in de rechtszaal. In haar verklaring zei ze dat ze de verdachte had gemaand de trein, die op zijn eindbestemming was aangekomen, te verlaten. Toen hij aangaf dat hij dat niet van plan was, heeft zij zijn spullen buiten de trein gelegd. Daarna werd ze uitgescholden.

“Vanaf dat moment kan het slachtoffer zich niets meer herinneren…Er is extreem geweld toegepast naar aanleiding van een ogenschijnlijk zeer geringe conflictsituatie.”

Volgens het OM kan het niet anders dan dat de verdachte verantwoordelijk is voor haar mishandeling. Het Pieter Baan Centrum acht de verdachte “ten minste verminderd toerekeningsvatbaar”. Volgens het ANP is de verdachte dakloos en heeft hij een lang strafblad. Als minderjarige kreeg hij al eens jeugd-tbs opgelegd. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Spooragenten

Het incident was de aanleiding voor de overheid en de NS om extra maatregelen te nemen tegen de agressie tegen spoorwegpersoneel. Sindsdien zijn er op de twintig grootste stations weer spooragenten. Ook kwam er meer cameratoezicht en werden de toegangspoorten op een aantal stations eerder gesloten dan gepland.