NRC tipt: vijf boeken die je dit weekend kunt lezen

De boekenredactie van NRC Handelsblad tipt vijf boeken voor het weekend.

1. Lieveling - Kim van Kooten

Een boek dat zich kan meten met de beste romans van Esther Gerritsen. In haar romandebuut geeft Van Kooten het woord aan Puck, een vijfjarig meisje dat samen met haar moeder bij een puissant rijke man intrekt, in een huis dat een ‘kasteel’ wordt genoemd. Gaandeweg kom je erachter dat het de man niet om de moeder te doen is, maar om Puck.

2. De thigmofiel - Midas Dekkers

Essay over het dierlijke verlangen naar geborgenheid. Wat dieren delen, is dat ze thigmofiel zijn, een neologisme dat Dekkers heeft samengesteld uit thigmos, oud-Grieks voor aanraking, en fiel, van het eveneens oud-Griekse werkwoord voor liefhebben.

3. De kozakkentuin - Jan Brokken

Jan Brokken schreef het succesvolle Baltische zielen en In het huis van de dichter. In zijn nieuwe boek laat hij zien hoe Fjodor Dostojevski als balling, schrijver en mens wordt gered door een vriendschap.

4. Honorair kozak - Tommy Wieringa

Verzameling reisbeschouwingen vol mooie beschouwingen over de onmogelijkheid om als schrijver overal buiten te blijven staan en de moeizame verhouding tussen kunst en werkelijkheid.

5. Na de storm: hoe we de democratie in Europa kunnen redden - Philippe van Parijs, Luuk van Middelaar (red.)

Ondanks de opbeurende titel van deze sterke bundel zit Europa nu middenin de volgende storm. Hoewel de influx van vluchtelingen en de terreuraanslagen puur Europese problemen zijn, wordt het debat in sommige landen compleet gere-nationaliseerd.