Veel doden bij gijzeling in luxeus hotel in Mali

De terreurbeweging al-Mourabitoun heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval via Twitter opgeëist.

Veiligheidspersoneel in de buurt van het aangevallen hotel.
Veiligheidspersoneel in de buurt van het aangevallen hotel. AP

De gijzeling in het Radisson Blu-hotel in de Malinese hoofdstad Bamako van donderdag is voorbij. VN-vredestroepen hebben 27 lichamen gezien op de plek van de gijzeling, president Keïta sprak later van 21 doden. Twee daders kwamen om. Amerikaanse en Franse eenheden stonden het Malinese leger bij tijdens de bevrijdingsactie in het hotel in de hoofdstad Bamako.

Aanval opgeëist

De terreurbeweging al-Mourabitoun heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval via Twitter opgeëist. De beweging is gelieerd aan al-Qaida.

Eerder op de dag probeerden de Malinese veiligheidsdienst de gegijzelden per verdieping te bevrijden. De terroristen zouden zich ophouden op de zevende verdieping. Ook Franse en Amerikaanse troepen zijn aanwezig bij het hotel. Volgens getuigen riepen de terroristen “Allahu Akbar” toen ze het luxueuze hotel bestormden. Een bevelhebber van het Malinese leger heeft het tegen persbureau AP over tien terroristen die het hotel aanvielen. Het hotel staat in een wijk in het westen waar veel diplomaten en verblijven.

Beelden van bevrijding van de gijzelaars

Nederlanders in Mali

In Mali zijn zo’n 450 Nederlandse militairen als onderdeel van de VN- vredesmissie. De meesten zitten op een militaire basis in het noordelijke Gao. Ook in de hoofdstad zijn officieren en marechaussee gestationeerd, op een kamp nabij de luchthaven van Bamako. Het personeel van de VN zit in een ander hotel in de binnenstad. Het is onwaarschijnlijk dat zich Nederlandse militairen in het Radisson hotel bevinden. Voor zover bij het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend, zijn er geen Nederlandse toeristen of zakenmensen in het hotel.

In 2012 nam een aantal jihadistische groepen Noord-Mali in; zij werden na de Franse militaire interventie in 2013 verdreven uit de steden. Sindsdien heeft er wel sporadisch geweld plaatsgevonden, maar meestal niet in de veilige hoofdstad Bamako. Behalve in maart: toen werden vijf mensen gedood bij een aanval op een restaurant dat geliefd was bij buitenlanders.

Lees het laatste nieuws over de aanslagen terug in ons liveblog.

Onze correspondent Bram Vermeulen:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen #Bamako is a wonderful place, great music, good food, more a village than a city. This is as much an ‘attack on civilised world’ as Paris.