Nieuw geval van ebola in Liberia

Het West-Afrikaanse land was in september nog vrij verklaard van de zeer besmettelijke ziekte.

Liberia was in september nog ebola-vrij verklaard.
Liberia was in september nog ebola-vrij verklaard. Foto: Ahmed Jallanzo / EPA

In Liberia is een nieuw geval van ebola ontdekt, dat heeft een VN-functionaris in het land bekendgemaakt. Het gaat om een 10-jarig jongetje dat momenteel wordt verzorgd in een behandelcentrum in de hoofdstad Monrovia.

Het nieuwe besmettingsgeval betekent een grote terugslag voor Liberia, dat het virus onder controle leek te hebben: op 3 september was het land nog ebola-vrij verklaard.

Hardnekkig virus

Sinds de uitbraak van ebola in Liberia in maart 2014 zijn meer dan 10.600 gevallen ontdekt en 4.808 mensen om het leven gekomen. Op 9 mei van dit jaar werd Liberia al eens ebola-vrij verklaard, maar in juni stak het virus weer de kop op. De Wereldgezondheidsorganisatie verklaarde het land wederom ebola-vrij in september, maar dat blijkt nu weer voorbarig te zijn geweest.