Nederland weer triple A-land bij kredietbeoordelaar S&P

Nederland is daarmee het eerste land dat weer terugkeert van een AA+ naar een triple A-status.

De kredietbeoordelaar verwacht dat de Nederlandse economie de komende drie jaar met ongeveer 2 procent groeit.
De kredietbeoordelaar verwacht dat de Nederlandse economie de komende drie jaar met ongeveer 2 procent groeit. Foto Remko de Waal / ANP

De Nederlandse economie is in de ogen van kredietbeoordelaar S&P weer een AAA-status waard. Dat meldt de kredietbeoordelaar. Door dit stapje omhoog heeft Nederland het hoogst mogelijke niveau terug.

De positieve economische vooruitzichten en verwachtingen voor Nederland op de middellange termijn zijn de reden voor de verhoging van de status volgens S&P. Een hogere kredietbeoordeling kan het goedkoper maken voor een land om geld te lenen op de financiële markten.

Nederland verloor de triple A-status in november 2013 bij S&P en is het eerste land dat weer terugkeert van een AA+ naar een triple A-status. De Verenigde Staten moeten het na de afwaardering van enkele jaren geleden nog altijd stellen met een rating van AA+.

Bij de andere twee toonaangevende kredietbeoordelaars, Moody’s en Fitch, behield Nederland de afgelopen jaren overigens wel de hoogst haalbare status.

‘Resultaat van hard werken’

Persbureau ANP schrijft dat minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) liet weten blij te zijn met het nieuws dat Nederland nu weer bij alle grote kredietbeoordelaars de triple A-status heeft:

“Dit is het resultaat van hard werken om de Nederlandse economie sterker te maken en de begroting op orde te brengen. De beoordeling bevestigt dat Nederland een degelijke financiële partner is, en is tegelijk een blijk van vertrouwen in de sterke, concurrerende en stabiele Nederlandse economie.”

S&P gaf vrijdag aan dat de vooruitzichten voor de Nederlandse economie beter zijn dan eerder gedacht. Stijgende lonen en de groeiende werkgelegenheid helpen daarbij de consumptie vooruit, waardoor de binnenlandse vraag de sterke exportpositie ondersteunt. De kredietbeoordelaar verwacht dat de Nederlandse economie de komende drie jaar met ongeveer 2 procent groeit.