Militanten vallen hotel aan in hoofdstad Mali

De aanvallers hielden 170 mensen gegijzeld. Er zouden inmiddels zeker twintig mensen zijn bevrijd.

Mensen vluchten uit het hotel in Bamako, dat door gewapende mannen is aangevallen. AP / Harouna Traore

Militanten hebben een luxueus hotel aangevallen in Bamako, de hoofdstad van Mali. Volgens het hotel houden verschillende aanvallers 170 mensen gegijzeld: 30 medewerkers en 140 gasten, zo meldt persbureau AFP.

Update 13.02 uur:: Inmiddels zouden tachtig gijzelaars zijn bevrijd uit het Radisson-hotel. Dat meldt de Malinese televisie, aldus persbureau AFP.

Malinese veiligheidstroepen bestormen het hotel momenteel. Bij de bestorming zijn drie gijzelaars omgekomen en twintig mensen bevrijd, zegt een Malinese legerbevelhebber tegen persbureau AP. Een woordvoerder van het ministerie van Nationale Veiligheid schatte het aantal aanvallers in het hotel op twee of drie.

Ook worden veertig militairen van een Franse elite-eenheid naar de Malinese hoofdstad Bamako gestuurd. Dat heeft de Franse politie laten weten, meldt AFP.

‘Allahu Akbar’

De aanvallers zouden “Allahu Akbar” hebben geroepen toen ze het hotel bestormden en andere islamitische leuzen. Een bevrijde gijzelaar uit het hotel in Mali zei dat hij de aanvallers Engels met elkaar hoorde spreken, meldt persbureau Reuters. Een bron bij de veiligheidsdienst zegt tegen persbureau Reuters dat de aanvallers een aantal gijzelaars hebben vrijgelaten, onder wie degenen die verzen uit de Koran konden citeren.

Het gaat om een hotel van de keten Radisson Blu, die ook vestigingen in Amsterdam heeft. Het hotel ligt in het westen van de stad, waar veel regeringsgebouwen staan en diplomaten wonen. Er is geweervuur te horen van automatische wapens. De politie is aanwezig en heeft het gebied afgezet. Volgens persbureau AFP heeft het hotel 190 kamers.

Bamako staat bekend als een veilige stad, twittert onze correspondent Bram Vermeulen:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Although there have been atacks before, #Bamako is perceived as very safe city. Jihadists are in far north of #Mali
Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen #Bamako is a wonderful place, great music, good food, more a village than a city. This is as much an ‘attack on civilised world’ as Paris.

Nederlandse militairen in Mali

In Mali zijn zo’n 450 Nederlandse militairen als onderdeel van de VN- vredesmissie daar. Het merendeel van hen zit op een militaire basis in het noordelijke Gao. Ook in de hoofdstad zijn officieren en marechaussee gestationeerd, op een kamp nabij de luchthaven van Bamako. Het personeel van de Verenigde Naties, die de missie leiden, zit in een ander groot hotel in de binnenstad. Het is daarom onwaarschijnlijk dat zich Nederlandse militairen in het Radisson hotel bevinden.

Voor zover bij het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend, zijn er geen Nederlandse toeristen of zakenmensen in het hotel aanwezig zijn. 134 Nederlanders hebben zich geregistreerd als aanwezig in Mali, „maar dat betekent dat het er ook meer kunnen zijn”, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Personeel Turkish Airlines in hotel

Een Turkse regeringsfunctionaris heeft bevestigd dat er zes personeelsleden van Turkish Airlines in het hotel aanwezig zijn. Een Turks staatsperspureau liet weten dat vijf medewerkers zijn vrijgelaten, meldt AP. Er zou ook personeel van Air France in het hotel zijn, maar dat is niet bevestigd. Volgens Chinese staatsmedia zijn er zes Chinezen in het hotel.

Twitter avatar KayBurley Kay Burley Mali: seventh floor where explosions heard is where Air France crew stay - liberation newspaper. Grenades and guns used - reports

Air France heeft een vlucht van Parijs naar de Malinese hoofdstad Bamako geannuleerd. Dat meldt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij aan persbureau AFP. De vlucht zou later op vrijdag vertrekken.

Ook in maart aanval in Bamako

In maart werd een restaurant aangevallen in Bamako. Daarbij werden vijf mensen gedood, onder wie een Fransman en een Belgische bewaker van de Europese Unie. Die aanval werd opgeëist door een jihadistengroep gelinkt aan Al-Qaeda. Het was voor het eerst dat de hoofdstad doelwit was. Tot dan toe beperkte de strijd met islamitische terroristen en Toearegopstandelingen zich tot het noorden van het land.

Twitter avatar Pol_Sec_Analyst Ryan Cummings To early to speculate on attackers. Could be AQIM, Ansar Dine, Mokthar Belmokhthar’s Al-Mourabitoun. I would even throw ISWAP in the ring
Twitter avatar USEmbassyMali U.S. Embassy Bamako SECURITY MESSAGE (2/4) The U.S. Embassy staff has been asked to shelter in place. All U.S. citizens should shelter in place.

VN-missie na staatsgreep in 2012

In Mali kwamen de Toeareg-rebellen begin 2012 in opstand tegen de regering om hun lang gekoesterde onafhankelijke staat Azawad te stichten. De beweging werd gekaapt door radicaal islamitische strijdgroepen, gelieerd aan Al-Qaeda, die verdreven werden door een Franse interventiemacht, wat later een VN-missie werd (MINUSMA). Sindsdien streven de Toeareg opnieuw naar een eigen staat.

Hier staat het hotel waar de gijzeling plaatsvindt:

    • Mirjam Remie