Balkanlanden starten selectie op basis nationaliteit

Slovenië, Kroatië, Servië en Macedonië zijn gisteren begonnen met een ruwe selectie van migranten op basis van nationaliteit. Mensen uit landen in oorlog, die veel kans maken op asiel, zoals Syriërs, worden doorgelaten. Marokkanen en Tunesiërs worden aan de grens tegengehouden of teruggestuurd naar het vorige land waar ze doorheen zijn gekomen.

Dat leidt al gelijk tot problemen. Slovenië probeert een groep van 160 Marokkanen terug naar Kroatië sturen. Het zijn volgens de Sloveense regering economische migranten. Kroatië weigert de groep, omdat het land niet weet wat het met de mensen moet.

Op de Grieks-Macedonische grens protesteren zo’n 500 mensen uit Iran, Marokko en Algerije omdat ze niet door mogen. Hun protest vertraagt het doorlaten van zo’n 3.000 Syriërs, Afghanen en Irakezen. Die mogen van Macedonië wel naar binnen, omdat ze ook in Servië, Kroatië en Slovenië worden doorgelaten. Macedonië bouwt intussen aan een hek van 1,5 kilometer op de grens om kansloze asielzoekers te weren.

Vluchtelingenorganisaties maken zich zorgen dat landen besluiten nemen over mensenlevens zonder fatsoenlijke asielprocedure. Selecteren op nationaliteit mag niet zomaar. Ieder mens heeft recht op een individuele beoordeling. (NRC)