Meestergastheer Baas begint voor zichzelf

Welke wijn drink je waarbij? Sommelier Harrie Baas geeft advies.

Op het curriculum vitae van meestergastheer-sommelier Harrie Baas staan klinkende namen. Inter Scaldes, Vreugd en Rust, Zwethheul, Parkheuvel en, natuurlijk, Amarone, het met een Michelinster bekroonde restaurant aan de Meent dat hij samen met chef-kok Gert Blom in 2006 oprichtte.

Aan deze imponerende lijst voegde Harrie Baas recentelijk een nieuwe naam toe: die van Harrie Baas Wine-Food Consultancy. Na zijn vertrek bij Amarone, afgelopen zomer, is hij voor zichzelf begonnen.

„We waren met Amarone op het punt gekomen dat je tegen elkaar zegt: gaan we nog vijf of tien jaar door, verkopen we de zaak? Ga jij door, ga ik door? We kwamen erop uit dat Gert Amarone voortzette en dat ik op zoek ging naar een andere uitdaging”, zegt Baas (45) die op zijn vijftiende met een vakantiebaantje de horecawereld binnenstapte.

Als nieuwbakken zzp’er zet Harrie Baas al zijn kennis en vaardigheden in. „Dat is allesomvattend. Je kunt me inhuren als gastheer-sommelier of voor een wijn/spijstraining, maar ook voor het samenstellen van de wijnkaart. Zo heb ik voor wijnbar 1nul8 op de Meent de kaart mogen aanvullen met twee exclusieve wijnen en nog drie witte en drie rode wijnen ‘inspired by Harrie Baas’ — een knipoog naar wat chefs als Erik van Loo en Ron Blaauw doen.”

Je kunt natuurlijk niet praten met Baas zonder hem om tips te vragen. Welke wijnen zou hij aanbevelen bij haas of ree? En waar halen we die? „Martijn Lenselink (Oppert 294) heeft een mooie Ruche di Castagnole Monferrato, een Italiaan. Beetje kruidig, fruitig, rijpe smaak, 11,75 euro. Bij Albert Heijn koop je voor 9,99 euro een Guigal, een fantastische rode wijn uit de Côtes du Rhone. En voor een Corette ga ik naar Sigurd Snoeys van De Gouden Ton (Oppert 4a); dat is lekker spul uit de Pays d’Oc met een perfecte prijs-kwaliteitverhouding: 8,75 euro.”