Oud-spion van IS vertelt over leven in het kalifaat

Abu Khaled vertelt over indoctrinatie en straffen in het “kalifaat”, alsook over hoe IS zijn geld verdient.

Foto The Daily Beast

Hoewel de media bol staan van verhalen over het door terreurgroep IS uitgeroepen kalifaat is veel van wat in dit gevaarlijke gebied gebeurt nog altijd in nevelen gehuld. Michael Weiss, journalist van The Daily Beast, sprak een oud-strijder van IS die onlangs het “kalifaat” ontvluchtte en wel een boekje wilde opendoen over het leven in de door IS bezette gebieden.

De oud-spion van IS “Abu Khaled” (een pseudoniem) vertelt over indoctrinatie, strenge straffen en handel in IS-gebied. De terreurgroep verdient voornamelijk geld met clandestiene oliehandel (onder meer aan Assad), het heffen van belastingen en het verkopen van archeologische voorwerpen, aldus Khaled.

Khaled werkte met honderden buitenlandse “Syriëgangers”, van wie een deel volgens hem is teruggekeerd naar hun thuislanden om daar IS-acties uit te voeren. Ook de aanslagen in Parijs zijn volgens hem door een dergelijke “sleeper cell” gepleegd.

Pink Floyd

Waarom besloot Khaled zich vorig jaar bij IS aan te sluiten? “Ik ging erheen als een soort avontuur”, zegt hij. Hij was zijn hele leven moslim, maar nooit radicaal. Uiteindelijk herkende Khaled zichzelf niet meer. In het interview haalt hij een tekst van Pink Floyd aan:

“There’s somebody in my head but it’s not me.”

Hersenspoeling

Hoewel hij al heel zijn leven in Syrië had gewoond, werd hij in het “kalifaat” gezien als immigrant. Hij moest een inburgeringscursus ondergaan, waarbij hij werd geïndoctrineerd om iedereen te haten die niet de radicaal-sunnitische versie van de islam van IS aanhangt. “Pure hersenspoeling”, aldus Khaled. Op een dag kon hij de bruutheid van de jihadisten dan ook niet langer aan.

Lees op de website van The Daily Beast alles wat Abu Khaled vertelde over het leven in het kalifaat. Deel 1 telt 2500 woorden (leestijd 10 minuten)