Koers ABN Amro sluit op 18,35 euro na eerste dag op beurs

De bank stelde de prijs vast op 17,75 euro, waarna het aandeel op 18,18 euro opende.

Gerrit Zalm snijdt een taart aan na de beursgang van ABN Amro
Gerrit Zalm snijdt een taart aan na de beursgang van ABN Amro Foto Koen van Weel / ANP

Na één dag op de beurs is een aandeel ABN Amro 18,35 euro waard. Om 17.30 uur sloot de AEX. Op het hoogtepunt stond de koers op 18,43 euro.

De openingskoers van het aandeel was vanochtend 18,18 euro, 2,5 procent meer dan de introductieprijs van 17,75 euro. Beleggers ontvingen de terugkeer van de bank op de beurs positief.

Ideaal scenario

Een “goede start”, zei topman Gerrit Zalm vrijdagochtend, die een ingetogen toespraak hield nadat hij de gong had geslagen, aldus onze financieel redacteur Chris Hensen.

Twitter avatar chrishensen chrishensen Geen jubelspeech van zalm. Gewoon mooi.ingetogen: ‘we zijn weer terug, terug op de beurs. En dat is mooi.’ Punt

Dat het aandeel iets hoger opende dan de introductieprijs, is “vrij ideaal”, zegt onze redacteur Maarten Schinkel:

“Het is gangbaar dat het aandeel iets stijgt als een bedrijf naar de beurs is. Begeleidende banken houden de koers wat in toom door extra aandelen uit te geven, zodat de prijs binnen een bepaalde bandbreedte blijft. Anders gaan beleggers klagen, dat de prijs te laag is ingeschat.”

De in 2008 genationaliseerde bank gaf in totaal 188 miljoen aandelen uit. Daarmee kwam 23 procent van de bank op de beurs. Het leverde de staat zo’n 3,8 miljard euro op. De totale waarde van de bank komt uit op circa 16,7 miljard euro. Het is de grootste beursgang van een Europese bank sinds de financiële crisis in 2008.

Ministerie tevreden

Minister Dijsselbloem zei een uur na het begin van de handel tevreden te zijn:

“ABN Amro is terug naar de beurs. Het proces is goed verlopen, met eigenlijk alleen maar goede reacties en veel interesse van verschillende type beleggers. Dus tevreden.”

De introductieprijs van 17,75 euro vond hij niet te laag, toen bleek dat de openingskoers ver boven de 18 euro lag – waarmee de staat zo’n 80 miljoen aan inkomsten mistte.

“De prijs komt tot stand aan de hand van de belangstelling vooraf, waarbij we ook gekeken hebben naar de mix van beleggers. En we wilden ervoor zorgen dat er een kleine opwaartse beweging te zijn was. Dit was dus een prima prijs. Ik volg de koers met interesse, maar ik ga er niet per uur een reactie op geven.”

De minister hoopt op een “voorzichtige opgaande lijn” de komende maanden. “Dat is goed voor de mensen die nu zijn ingestapt, goed voor de bank en ook goed voor de staat, omdat we nog 80 procent van de aandelen te gaan hebben.” De volgende tranche aandelen die op de markt komen, zal op z’n vroegst pas over een half jaar zijn. “Dit was nog maar de eerste stap en die is goed gegaan.”

Dijsselbloem is tevreden over topman Gerrit Zalm, zijn verre voorganger op Financiën.

“Hij heeft zijn stempel op deze beursgang gedrukt. Er is natuurlijk een link tussen zijn eigen degelijkheid en soberheid en de uitstraling die de bank nu heeft. De bank staat er nu fundamenteel beter voor; hij heeft er bijna met een soort Zalmnorm de kosten omlaag gedrukt.”

CBS: staatsschuld steeg met 30 miljard door overname

De overname en daaropvolgende kapitaalinjecties hebben de Staat bijna 28 miljard euro gekost, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijkomende ontvangsten en uitgaven zoals rentebaten en -lasten verhoogden dit bedrag met 2 à 3 miljard euro. De overheidsschuld is hierdoor met dezelfde omvang gestegen.

De marge moet het CBS inbouwen omdat de precieze omvang van de rentelasten niet bekend is. Een staatslening wordt namelijk niet toegewezen aan de bestemming van het geld, aldus het CBS.

Tegenover kosten staan de opbrengsten. Zo ontving de Staat onder meer 2 milljard euro rente over de lening van meer dan 40 miljard euro die in 2008 is verstrekt aan Fortis (later ABN AMRO). In totaal komen de opbrengsten uit op 4,3 miljard euro.

De overname heeft het tekort van de overheid in de periode vanaf 2008 in totaal met 5 à 6 miljard euro verhoogd.