Nederland gaat nu ook wapens sturen naar de peshmerga’s voor hun strijd tegen IS

Nederland wil de Koerden in Irak die strijden tegen de Islamitische Staat nu ook van wapens gaan voorzien. Tot nu toe was de Nederlandse steun beperkt tot het trainen van peshmerga-strijdens en het verstrekken van helmen en scherfvesten.

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) gaat contact opnemen met Duitsland om te bekijken met welke middelen de peshmerga’s hun strijd tegen IS kunnen „intensiveren”. Hij zei dit gisteren in de Tweede Kamer waar zijn begroting werd besproken.

Volgens hem is het van belang dat „de peshmerga’s niet alleen getraind worden, maar ook over de juiste middelen beschikken”. In het parlement bestaat een ruime meerderheid voor het zenden van wapens.

Naast Nederland verzorgen ook Duitsland, Italië, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Hongarije trainingen aan Koerden in het noorden van Irak. (NRC)