Kijken: korte film Ellis met Robert De Niro als migrant

Ellis gaat over de migranten op Ellis Island, maar ook over de migranten van nu.

Schermafbeelding uit de film.

De korte film Ellis van de Franse kunstenaar JR vertelt het verhaal van de miljoenen migranten die begin vorige eeuw via Ellis Island naar de VS probeerden te reizen. Maar de film, met Robert De Niro in de hoofdrol, gaat ook over de migranten van nu. De film is nog een paar uur op Facebook te zien.

Het personage dat vertolkt wordt door Robert De Niro blikt in de film terug op zijn tijd in het eerste publieke ziekenhuis van de VS, waar de immigranten op Ellis Island tussen 1902 en 1930 werden gekeurd. De gelukkigen mochten door, de ongelukkigen moesten terug naar waar ze vandaan kwamen.

In het bouwvallige, verlaten ziekenhuis, in stormachtig, guur weer, komen zijn gevoelens en de gebeurtenissen van toen weer boven. We zien de schimmen van immigranten van toen, onderdeel van de kunstinstallatie Unframed – Ellis Island van kunstenaar JR. Er zitten ook gezichten van huidige ongedocumenteerden in de VS tussen. Zo herinnert hij zich:

“Mamma liet een brief achter in mijn koffer: dat ik iets moet gaan doen wat haar trots maakt, dat ik een goede man moet zijn.”

Eerste film JR

Ellis is de eerste film van JR, die vooral bekend staat om zijn straatfotografie. Het slagen van de film had nogal wat voeten in de aarde, zoals The New York Times schrijft: Robert De Niro moest meewerken, hij moest toestemming krijgen om te filmen op een historische plek die lange tijd voor publiek gesloten was en het moest ook nog eens sneeuwen. Dat is dus allemaal gelukt.

De tekst van de voice-over is geschreven door scenarioschrijver Eric Roth (Forrest Gump) en de muziek door de Franse artiest Woodkid, en gespeeld door de Duitse pianist Nils Frahm. De film wordt niet online gezet (behalve de eerste 24 uur op Facebook), maar wie hem in een kleine groep wil bekijken, kan een versie toegestuurd krijgene, en Ellis is via iTunes te downloaden. De film is op een aantal plekken in New York vertoond (waaronder op straat) en op het New Yorker Film Festival en wordt binnenkort ook in andere steden gratis vertoond.

2