Kabinet trekt 250 miljoen euro extra uit voor justitie

Coalitie investeert onder meer in het Openbaar Ministerie, de rechtspraak en de reclassering.

Foto Bart Maat / ANP

Het kabinet trekt 250 miljoen euro extra uit voor de begroting Veiligheid en Justitie van volgend jaar. Dat maakte premier Rutte vanmiddag bekend op zijn wekelijkse persconferentie.

Er gaat structureel 200 miljoen extra naar onder meer het Openbaar Ministerie, de rechtspraak, het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de reclassering. De wetsvoorstellen om de griffierechten te verhogen en een eigen bijdrage te vragen aan gedetineerden worden ingetrokken, wat 50 miljoen euro kost. In verband met de forse instroom van asielzoekers krijgt de overbelaste Immigratie- en Naturalisatiedienst er eenmalig 60 miljoen euro bij.

Een deel van de oppositie vraagt al langer om het repareren van ‘gaten’ in de justitiebegroting: in de begroting werd gerekend op meevallers door wetsvoorstellen die er waarschijnlijk niet komen, vanwege gebrek aan politieke steun. Ook heeft minister Van der Steur meer geld beschikbaar gesteld voor de onderhandelingen met politiebonden over arbeidsvoorwaarden.

De aanslagen in Parijs van vorige week vrijdag maakten de roep in de Kamer om meer geld voor veiligheid alleen maar groter. Dinsdag lekte uit dat het kabinet 200 miljoen extra zou willen uittrekken voor justitie, waarop CDA, SP en D66 lieten weten dat niet genoeg te vinden. De coalitie is nu dus uitgekomen op 250 miljoen euro. Komende week spreekt de Tweede Kamer over de justitiebegroting.

Van der Steur rekent op steun

Minister Van der Steur, die vandaag in Brussel is voor overleg met zijn collega’s over de nasleep van de aanslagen in Parijs, zei tegen persbureau ANP dat hij erop rekent dat de Tweede én Eerste Kamer kunnen instemmen met de ‘nieuwe’ begroting. Hij spreekt van een “substantiële investering”:

“Een substantiële investering. Ik ga ervan uit dat zowel de Tweede als de Eerste Kamer inziet dat nu structureel wordt geïnvesteerd in veiligheid en justitie in Nederland. Ik reken erop dat iedereen erachter gaat staan.”