Topsporter die uit vorm is, kan voortaan ww-uitkering aanvragen

Brian Mariano Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Heeft de atleet Brian Mariano even pech. Mogen topsporters sinds kort een werkloosheidsuitkering aanvragen, was hij te vroeg geblesseerd om voor die nieuwe regeling in aanmerking te komen. Mariano combineert zijn sport intussen met een betaalde baan.

Mariano’s situatie was exemplarisch voor een topsporter die zijn A-status verliest en opeens zonder inkomsten zit. De sprinter raakte geblesseerd aan zijn hamstring en verspeelde zijn plek in de estafetteploeg (4x100m) voor de WK in Beijing. En daarmee zijn stipendium – zo’n 2.200 euro bruto per maand – omdat hij niet meer aan de prestatienorm kon voldoen.

Soortgelijke situaties zijn verleden tijd, omdat de uitkeringsinstantie UWV erkent dat een topsporter bij inkomstenverlies beschikbaar is voor de arbeidsmarkt. De poging van een gevallen sporter om terug te keren op topniveau werd aanvankelijk niet gezien als een poging terug te keren naar de arbeidsmarkt, ook al betaalde hij daarvoor een premie. De nieuwe opstelling van het UWV beteken een erkenning van het beroep topsporter.

Voor sporters gelden de heersende regels voor een WW-uitkering. Een uitkering tot maximaal 75 procent van het laatste salaris. Na zes maanden werkloosheid wordt verlangd dat hij of zij zich flexibeler opstelt bij het zoeken naar een baan. Na één jaar werkloosheid geldt dat elke beschikbare baan passend is. Bij weigering heeft dat gevolgen voor de uitkering.

Nu kan een topsporter na verlies van de A-status blijven trainen en eventueel op het oude niveau terugkeren. Dat geldt per jaar voor een honderdtal sporters van de ruim 400 die gebruik maken van het stipendium.