Hoogste baas IOC: ‘Hervorm Wereldantidopingagentschap’

Het WADA onthulde grootschalig dopinggebruik in Rusland, maar moet nu zelf ook organisatorische veranderingen doormaken, vindt Thomas Bach.

Het Russische dopingagentschap gefotografeerd door een hek met Olympische ringen.
Het Russische dopingagentschap gefotografeerd door een hek met Olympische ringen. Foto Sergei Karpukhin / Reuters

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) en individuele sportbonden moeten niet langer verantwoordelijk zijn voor het uitdelen van dopingstraffen. In plaats daarvan moet het Hof van Arbitrage van Sport (CAS) dat gaan doen.

President Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft dat vrijdagmiddag in een toespraak gezegd, schrijft AP. Hij sprak bij een vergadering van Europese olympische comité’s in Praag.

Ook moet er volgens Bach binnen het WADA een onafhankelijke afdeling worden opgericht die dopingtests gaat uitvoeren en informatie over dopinggebruik gaat verzamelen. Allemaal om te voorkomen dat schandalen zoals in Rusland, waar atleten jarenlang op grote schaal onopgemerkt doping konden gebruiken, zich nogmaals voordoen. Bach:

“We zijn ervan overtuigd dat het aannemen van deze voorstellen een efficiënter, transparanter, meer gestroomlijnd, goedkoper en eenduidiger antidopingsysteem tot gevolg heeft.”

Rapporten

Recent kwam Rusland onder vuur te liggen na een rapport van het WADA. De Russische atletiekbond werd daarop geschorst en Russische atleten dreigen nu de Olympische Spelen komende zomer in Rio de Janeiro te missen.

Ook sportbonden en dopingbestrijders uit andere landen worden gestraft. Donderdag werd bekend dat het WADA de dopingagentschappen in Rusland, Andorra, Israël, Argentinië, Bolivia en Oekraïne schorst.