Grote gijzeling in hotel Mali

Mensen die vanmorgen zijn vrijgelaten uit het hotel Radisson Blu in Bamako (foto boven). Foto's AP/AFP

Drie tot tien aanvallers hielden vanochtend een groot aantal mensen gegijzeld in een luxueus hotel in Bamako, hoofdstad van Mali. Volgens het hotel werden 170 mensen gegijzeld: 30 medewerkers, 140 gasten, meldde AFP. De daders zouden islamitische leuzen hebben geroepen toen ze het hotel van de keten Radisson Blu binnen drongen.

Tegen de middag bestormden Malinese veiligheidstroepen het hotel. Daarbij zijn drie gijzelaars omgekomen en twintig mensen bevrijd, zegt een Malinese legerbevelhebber tegen AP. In Mali kwamen Toeareg-rebellen in 2012 in opstand voor een eigen staat. Hun strijd werd overgenomen door islamitische strijders, gelieerd aan Al-Qaeda.

In Mali zijn zo’n 450 Nederlandse militairen als onderdeel van de VN- vredesmissie. De meesten zitten op een militaire basis in het noordelijke Gao. Ook in de hoofdstad zijn officieren en marechaussee gestationeerd, op een kamp nabij de luchthaven van Bamako. Het personeel van de VN zit in een ander hotel in de binnenstad. Het is onwaarschijnlijk dat zich Nederlandse militairen in het Radisson hotel bevinden. Voor zover bij het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend, zijn er geen Nederlandse toeristen of zakenmensen in het hotel. 134 Nederlanders hebben zich geregistreerd als aanwezig in Mali, „maar het kunnen er ook meer zijn”, aldus een woordvoerder van het ministerie.