Hij hield van bananen en cola

Zijn rouwende moeder heeft allerlei dingen meegenomen die hij lekker vond. Bananen, cola en appels. Brandweerman Zhang Qian kwam gisteren precies honderd dagen geleden om het leven toen hij met collega’s een brand probeerde te blussen op een industrieterrein in de Chinese miljoenenstad Tianjin. Ze wisten niet dat in een pakhuis tonnen van het gevaarlijke natriumcyanide lagen opgeslagen, dat tot ontploffing kan komen als het in aanraking komt met water. De explosies die volgden waren zo hevig dat ze werden geregistreerd door de Amerikaanse geologische dienst. Minimaal 165 mensen kwamen om het leven. Chinezen geloven dat de doden dezelfde behoeftes hebben als de levenden, vandaar het lekkers dat de moeder van Zhang Qian voor hem heeft meegenomen. Zijn buurman was kennelijk een fervent roker.