Hemingway weer populair na aanslagen

Kort na ‘Charlie Hebdo’ werd Voltaires Verhandeling over tolerantie (1763) in Frankrijk plots populair. Nu is Hemingway aan de beurt.

Screenshot BFMTV.

In januari, kort na de aanslag op Charlie Hebdo, werd Voltaires Verhandeling over tolerantie, een boek uit 1763, in Frankrijk plotseling een bestseller. De tweede reeks terroristische aanslagen heeft in de Franse boekwinkels deze week tot een geheel andere verkoophit geleid: de Amerikaanse auteur Ernest Hemingway.

Zijn in 1964 postuum verschenen herinneringen aan zijn verblijf in Parijs in de jaren twintig tijdens les années folles, in het Engels bekend als A Moveable Feast, voert sinds vrijdag de bestsellerlijst aan van de Franse versie van Amazon. Dat heeft, na de aanval op de terrassen en de concertzaal vorige week, vooral te maken met de Franse titel: Paris est une fête. En het feest moet doorgaan, luidt het adagium de laatste dagen.

Dat adviseerde althans een 77-jarige dame die het boek op nieuwszender BFMTV aanprees. De mamie (oma) in een krachtig straatcommentaar dat op sociale media veel gedeeld werd:

“Het is heel belangrijk om meerdere keren het boek van Hemingway, Paris est une fête, te lezen, want wij zijn een heel oude beschaving die zijn waarden heel hoog in het vaandel heeft.”

De vrouw vervolgde:

“We verbroederen ons met de 5 miljoen moslims die hun religie onbelemmerd en rustig uitoefenen en we strijden tegen de 10.000 barbaren die doden, zoals ze zeggen, uit naam van Allah”

Bekijk hier het filmpje van BFMTV:

Het boek is bij Amazon inmiddels uitverkocht. Maar uitgever Gallimard laat 10.000 pockets bijdrukken, meldt Le Monde.

“Ik ben het niet met u eens, maar ik zal me tot mijn dood inzetten om ervoor te zorgen dat u het recht heeft dat te zeggen”, was de sleutelzin die aan Voltaire werd toegeschreven. De beroemdste zin uit Hemingways Moveable Feast staat op het achterflap: “Als je het geluk hebt gehad in Parijs te hebben gewoond als jongeman, dan neem je dat de rest van je leven met je mee, waar je ook gaat, want Parijs is een verplaatsbaar feest.”