Helft bedrijven houdt zich niet aan de regels

De Tweede Kamer wordt dagelijks overspoeld door zakenmensen. Wie zijn het en wat willen zij?

Wie Jan Horyon

Is Asbestverwijderaar

Leeftijd 49 jaar

Wanneer Woensdag 18 november

Foto Phil Nijhuis

Wat doet een asbestverwijderaar in de Tweede Kamer?

„Ik ben door Kamerleden uitgenodigd voor een hoorzitting over asbest. Ik weet niet waarom ze juist mij hebben uitgekozen. Ik heb vaker contact met Kamerleden en ministeries. Ik ben nogal uitgesproken en als ondernemer deskundig over asbest. Mijn bedrijf, in Eindhoven en Utrecht, was de eerste gecertificeerde asbestsaneerder in Nederland.”

Is Horyon een familiebedrijf?

„Jazeker. Mijn grootvader begon een sloopbedrijf. Mijn vader was ook sloper en sinds 1992 sta ik aan het roer. Mijn vader had in het begin niet veel geloof in die specialisatie op asbest. Hij en mijn opa hadden immers altijd zonder problemen met asbest gewerkt. Maar dat zij beide geen asbestgerelateerde ziekte hebben opgelopen, is bijzonder, want er gaan jaarlijks meer mensen dood als gevolg van asbest, dan in het verkeer. Het geld dat wordt uitgetrokken om verkeersslachtoffers te voorkomen, staat in geen verhouding tot de subsidie voor asbestveiligheid.”

Wat is vandaag uw belangrijkste boodschap aan de Kamer?

„Asbest is erg complex. Dat zie je vandaag ook weer bij deze hoorzitting. Zet zes deskundigen bij elkaar en je hoort zes keer iets anders. Maar de rode draad is wel: we weten welke risico’s er precies zijn. Er is onvoldoende in kaart gebracht welke gevaren er zijn in welke situaties. In plaats daarvan wordt er beleid gemaakt op aannames. Er moet beter onderzoek worden gedaan, bijvoorbeeld door een onafhankelijke instantie als TNO, en duidelijkere richtlijnen zijn. De wetgeving die er is, is vreselijk complex en niet gebaseerd op werkelijke situaties. Het is bijna niet meer toetsbaar en handhaafbaar.”

U bent een ondernemer, die willen toch liefst minder regels?

„Het gaat mij niet om meer of minder regels, maar om meer duidelijkheid. Als je nu naar de websites van sommigen gemeenten kijkt – toch de eerste plek waar je als particulier met asbest gaat kijken – staat daar steeds verschillende dingen en soms totaal verkeerde informatie. De overheid geeft dus ook niet het goede voorbeeld. De helft van de bedrijven houdt zich niet aan de regels die er nu zijn. Er zijn enorme belangen, financieel en qua concurrentie. Maar in deze branche ben je er niet alleen om geld te verdienen, maar dien je ook de volksgezondheid. ”

Bent u hier niet ook met een andere reden? Het Binnenhof moet compleet gerenoveerd worden en daarbij is ‘algehele asbestsanering’ nodig. Een mooie klus?

„Dat is een heel ingewikkeld proces waar ik nog geen inzage in heb. Daar zijn tenders voor. Eerst wordt de gehele renovatie bij een hoofdaannemer ondergebracht. Daarna worden verschillende projecten aanbesteed. Het zou zeker interessant zijn om daar met mijn expertise een rol in te kunnen spelen. Het is een mooi project met veel prestige.”

    • Emilie van Outeren