FILM Country Eén, 23.30-1.15u.

(Richard Pearce, 1984). In het boerendrama Country hangt een grauwe sluier over de akkers. Zelfs de American pancakes die door de met krulspelden afgedekte moeder zijn gebakken, worden met weinig smaak opgegeten aan de keukentafel.

Medeproducente Jessica Lange is geknipt als die boerin: wijs en strijdlustig, maar ook lichtgeraakt en uitgeteld. Zeulend met een kindje op haar arm probeert Jewell de boerenstand in Dakota te redden uit de klauwen van de rekenheren met stropdas, die geen kaas hebben gegeten van het boerenleven, maar wel de macht bezitten om voor een groot aantal bedrijven de geldkraan dicht te draaien. De ‘eeuwige strijd tegen de natuur’ kan Jewell nog wel aan, maar de strijd tegen haar eigen soort behoeft een grotere listigheid.

Hun opstand wordt voorafgegaan door een periode waarin de gedupeerde boeren liever zwijgen dan het risico lopen hun inboedel te moeten verkopen. Die kortzichtigheid wordt doorbroken door de bescheiden Jewell, tussen het jassen van de piepers en het bakken van de hamburgers in.