Een snelle hug – ABN Amro feest ingetogen

De openingskoers van ABN Amro was vanmorgen 18,18 euro. Reden voor „gepaste” trots.

Foto Olivier Middendorp

Het is een ingehouden feestje, vanochtend op Beursplein 5. Ja, het is een heuglijke dag voor ABN Amro, maar té uitbundig wordt dat niet gevierd. Dat past niet bij het imago van deze nieuwe bank: rustig en degelijk.

Korte oefenzwaai

ABN Amro is sinds vandaag weer beursgenoteerd. Na een korte oefenzwaai om tien voor negen, slaat topman Gerrit Zalm om negen uur onder applaus op de gong. Daarmee is de handelsdag geopend en volgt het moment waar iedereen op wacht: de koers van het aandeel ABN Amro terug op de borden. De openingskoers is 18,18 euro. Dat is 2,4 procent meer dan de introductieprijs van 17,75 die de eerste beleggers betaalden. Op basis van de introductieprijs komt de beurswaarde van ABN Amro op 16,7 miljard euro.

Precies op de dag af zeven jaar geleden begon Zalm bij het net genationaliseerde ABN Amro, vertelt de bestuursvoorzitter in zijn speech . En nu staat hij hier. „Een erkenning”, zegt hij, „dat we er klaar voor zijn”.

In beeld: de gongslag en de taart: 

Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) is afwezig. Normaal gesproken is de verkopende aandeelhouder eregast bij een beursgang, maar vandaag niet. De minister heeft een te drukke agenda. Wel geeft hij een eerste reactie. Hij hoopt op „een voorzichtige opgaande lijn” van de koers. „Dat is goed voor beleggers, voor de bank en voor de staat.”

Lees ook: Wie wil een stukje ABN Amro

De minister heeft wel een vervanger gestuurd: Michael Enthoven, bestuurder van NLFI, de stichting die de aandelen ABN Amro voor de staat beheert. ABN Amro is in de aanloop naar de beursgang vaak „een beetje saai” genoemd, zegt Enthoven in zijn speech. Maar dat vindt hij te weinig recht doen aan de inspanningen van de werknemers van de bank. „Mensen realiseren zich niet hoe ontzéttend hard werken het is om saai te worden.” Dat verdient dus felicitaties.

Dan applaus, cadeautjes, taart met het logo van ABN Amro en mimosa’s, een ontbijtdrankje van prosecco en jus d’orange. De aanwezige bankiers van ABN Amro zijn opgewekt, maar wel met mate. In een hoekje geven twee mannen elkaar een snelle hug. Een ander balt heel kort zijn vuist – yes.

Dat de beursgang is geslaagd, noemt ‘dealcaptain’ Chris van Schuppen van ABN Amro „een plezierig feit”. Iets om „gepast te vieren”. Maar, zegt hij, het is ook „just another day ”. De rest van de dag moet er gewoon gewerkt worden.

Blij met de klanten

President-commissaris Rik van Slingelandt is „vooral ontzettend blij met onze klanten”. Hij is ze dankbaar dat ze „trouw zijn gebleven, ook het laatste jaar”, zegt hij – in verwijzing naar de salarisrel dit voorjaar. Fred Bos, chef beursgang van ABN Amro, voelt „ingetogen trots”, zegt hij. „Dat de nieuwe bank dit heeft bereikt.” Ook hij dankt daarvoor de klanten, die de bank het vertrouwen gegeven zouden hebben.

Wel is Bos opgelucht dat het allemaal gelukt is. Dat was soms best spannend. Hoe zouden de markten reageren op de aanslagen in Parijs afgelopen vrijdag, vroeg het beursgangteam zich bijvoorbeeld af – nadat ze zeker wisten dat hun eigen mensen in Frankrijk veilig waren. En wat als de Amerikaanse centrale bank ineens besluit de rente te verhogen? Of als de beurzen in China weer op hol slaan?

Een soort schoolreisje

Topman Zalm heeft het vooral erg leuk gevonden, de weg naar de beursgang. De roadshow langs grote beleggers afgelopen twee weken was „een soort schoolreisje”, met zijn bestuursgenoten. Niet dodelijk vermoeiend, zoals sommige andere beursgangers ervaren.

Voor de 63-jarige Zalm is de beursgang een „nieuw begin”. „We zijn weer terug”, zegt hij. „We zijn weer terug op de beurs. Dat is mooi.”

Lees ook: Gerrit Zalm, de bankbaas die pronkt met zijn eenvoud