Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Downloadsite WeTransfer start online muziekdienst

Het bedrijf zegt er geen geld aan te willen verdienen, maar zichzelf ermee in Amerika op de kaart te willen zetten.

Directeur Bas Beerens van WeTransfer.
Directeur Bas Beerens van WeTransfer. Foto Koen van Weel / ANP

De Nederlandse downloadsite WeTransfer gaat z’n diensten uitbreiden. Aankomende woensdag presenteert het bedrijf z’n eigen muziekdienst, zegt Maarten Kadiks van WeTransfer tegen zakenwebsite Bloomberg.

WeTransfer gaat geen complete albums aanbieden: ze willen exclusieve muziektracks en video’s beschikbaar stellen. Daarmee begeeft het downloadbedrijf zich op het gebied van concurrenten als Spotify en Apple Music, maar ook Youtube en Soundcloud.

Een aantal acts hebben zich al aan WeTransfer verbonden. Van Prince, Big Grams en Disclosure staan volgens Bloomberg al nummers op WeTransfer.

Op de kaart

De muziekdienst wordt geen manier om geld te verdienen voor WeTransfer, vertelt Maarten Kadiks aan Bloomberg:

“We gebruiken muziek om onszelf op de kaart te zetten. Zes jaar geleden startten we in Europa en daar hebben we het grootste aantal gebruikers. Het aantal in de Verenigde Staten groeit het snelste.”

Er is door WeTransfer al contact gelegd met het management van Justin Bieber, Madonna en Pharrell Williams, om te vragen of zij ook mee willen doen.

Investering

WeTransfer haalde eerder dit jaar al een investering van zo’n 22 miljoen euro binnen. Daarmee wilde het bedrijf groeien in de Verenigde Staten. Ongeveer 85 miljoen gebruikers versturen maandelijks bestanden via WeTransfer.

Donderdag lanceerden Nederlandse muziekmaatschappijen ook een muziekdienst. Op HitsNL verschijnt alleen Nederlandstalige muziek. En zangeres Adele maakte bekend haar nieuwe album 25 niet op streamingwebsites aan te bieden.