Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP/Remko de Waal

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

Aandeel ABN Amro kost 17,50 euro

Alle Nederlandse media berichten over de beursgang van ABN Amro. Aandelen van de staatsbank gaan voor 17,50 euro per stuk naar de beurs, meldt het Financieele Dagblad, op basis van een bericht van Bloomberg. Dat tarief zou volgens het FD aan de onderkant zitten van de voorspelde bandbreedte van 17 tot 19 euro per aandeel.

De eerste 20 procent van de 940 miljoen aandelen wordt vrijdag verkocht. Het FD berekende dat de bank daarmee 3,8 miljard euro zal ophalen. Sinds 2008 stak de Nederlandse Staat 21,6 miljard euro in de bank. Volgens minister Dijsselbloem van Financiën is de bank ongeveer 15 miljard waard. Dat is een conservatieve schatting, denkt het FD.

Keurmerk voor vergelijkingssites

De vier grootste zorgvergelijkingssites komen met een keurmerk. Ze beloven alleen nog de beste verzekeringen boven aan hun ranglijst zetten - niet de verzekeraar die daarvoor betaalt. Dat meldt de Volkskrant.

Het gaat om de websites Independer, Hoyhoy, Zorgkiezer en Pricewise. Hun gedragscode heet Keurmerk Objectief Vergelijken. De Zorgvergelijker van de Consumentenbond doet niet mee, vertelt een woordvoerder.

We hebben besloten dat niet te doen omdat we een heel ander soort organisatie zijn dan die commerciële vergelijkingssites. Goed dat ze het doen, maar wij gaan verder dan zij.

De Consumentenbond zegt te garanderen dat de drie beste verzekeraars bovenaan komen de staan, niet alleen die ene die het beste is voor de klant.

UMC Utrecht mag bestuurder méér betalen dan de norm

Eigenlijk mogen bestuurders in de zorg niet méér verdienen dan 179 duizend euro per jaar. Maar voor de nieuwe bestuursvoorzitter van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht maken de ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Schippers (Volksgezondheid) een uitzondering, meldt RTL Z. Margriet Schneider mag 230 duizend euro verdienen.

Het UMCU kan naar eigen zeggen geen bestuursvoorzitter vinden die én een medische achtergrond heeft, én het werk voor 179 duizend euro per jaar wil doen. RTL Z las het jaarverslag van 2014 en concludeert dat 68 medisch specialisten bij het UMCU méér verdienen dan de norm. Soms lag het salaris zelfs boven de 300 duizend euro. Het ziekenhuis heeft de financiële lat zelf dus nogal hoog gelegd.

    • Eefje Rammeloo